13.2 C
Kyiv

Розпочався суд над Марі Ле Пен за відмивання грошей

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У Парижі розпочинається судовий процес проти Марін Ле Пен, лідерки партії «Національне об’єднання», яка разом із батьком Жан-Марі Ле Пенном та ще 23 членами партії обвинувачується у відмиванні коштів Європарламенту. Про це повідомляє France24.

Судові слухання стосуються звинувачень у «нецільовому використанні громадських коштів» Євросоюзу в період з 2004 по 2016 роки. За версією слідства, Ле Пен та її команда використовували кошти Європарламенту для оплати праці парламентських асистентів, які насправді виконували завдання лише для партії. Згідно з інформацією, обсяги збитків оцінюються у 6,8 мільйона євро.

Цей процес може серйозно вплинути на політичну кар’єру Марін Ле Пен. У разі визнання винною їй загрожує до 10 років позбавлення волі, штраф до 1 мільйона євро, а також позбавлення права брати участь у виборах на термін від п’яти до 10 років. Це означає, що її можуть не допустити до участі у президентських перегонах 2027 року.

Розслідування щодо Ле Пен стало відомо в липні 2022 року, коли її головного конкурента на президентських виборах, чинного президента Франції Еммануеля Макрона, запідозрили у незаконному фінансуванні кампанії. Згідно з повідомленнями, наглядове відомство зацікавилося діяльністю партії, що призвело до офіційної скарги Національної комісії з рахунків виборчих кампаній та політичного фінансування.

Останні новини