16 C
Kyiv

Жодна атомна станція у світі, крім ЗАЕС, не перебувала так довго у стані холодного зупину, – МАГАТЕ

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Генеральний директор МАГАТЕ, Рафаель Гроссі, під час зустрічі з Міністром енергетики України, Германом Галущенком, відзначив унікальність ситуації на захопленій росіянами Запорізькій АЕС.

За інформацією, отриманою від Міненерго, він зазначив: “Ми не мали досвіду з такою ситуацією де атомні станції перебувають у стані холодного зупину такий тривалий період часу. Це створює багато технічних викликів.”

Герман Галущенко звернув увагу на проблеми зі строками експлуатації ядерного палива, яке було завантажено в енергоблоки ЗАЕС. “Нас обурює той факт, що майже 2 роки триває окупація ЗАЕС. Кількість технічних питань швидко зростає. Термін проєктної експлуатації ядерного палива наближається до закінчення, і нам потрібно шукати рішення”, – сказав він.

МАГАТЕ зобов’язалося провести глибоку оцінку стану палива в енергоблоках спеціалістами агентства.

Міненерго знову закликає до негайного звільнення російських окупантів та передачі ЗАЕС під контроль легітимного українського оператора. Нагадаємо, що чисельність персоналу атомної станції була зменшена практично вдвічі, і близько 400 висококваліфікованих спеціалістів були звільнені.

Останні новини