29.8 C
Kyiv

Законопроєкт про демобілізацію можуть винести на розгляд Верховної Ради восени за умов успішної мобілізації

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Якщо поточні темпи мобілізації збережуться до кінця літа, до Верховної Ради України можуть винести законопроєкт про демобілізацію. Про це повідомив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки від фракції “Голос” Роман Костенко.

«Генеральний штаб задоволений темпами мобілізації. Їх задовольняє кількість мобілізованих, яка навіть перевищує очікування. Вони сподіваються, що ця тенденція збережеться», — зазначив Костенко. Він додав, що відповідний законопроєкт може бути готовий вже у жовтні, але лише за умови збереження або підвищення поточних темпів мобілізації.

18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Він зобов’язує чоловіків віком від 18 до 60 років оновити військово-облікові дані протягом 60 днів — до 16 липня. У документи тих, хто оновив свої дані, буде вклеєно VIN-коди (штрих-коди).

Оновити дані можна через електронний кабінет, мобільний додаток Резерв+, безпосередньо у ТЦК та СП, а також у ЦНАПах. Закон також вимагає завжди носити при собі військово-облікові документи, встановлює нові правила вручення повісток, бронювання, обмеження для ухилянтів та інші положення.

16 травня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє надсилати повістки військовозобов’язаним поштою.

11 квітня стало відомо, що норму про демобілізацію вилучили із законопроєкту про мобілізацію. За це рішення проголосували 227 депутатів. Співголова партії “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко зазначила, що два голоси депутатів від партії “Батьківщина” стали вирішальними для позбавлення військовослужбовців права на звільнення з військової служби.

Ініціатором виключення положення про демобілізацію та ротацію військових став головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Згодом парламентський комітет з питань нацбезпеки і оборони рекомендував розробити новий законопроєкт про демобілізацію протягом восьми місяців.

11 квітня Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію № 10449. За це рішення проголосували 283 депутати. 16 квітня президент України Володимир Зеленський підписав закон, а наступного дня його було опубліковано. Закон набрав чинності 18 травня.

13 квітня спікер Міноборони Дмитро Лазуткін заявив, що законопроєкт про демобілізацію можуть внести до парламенту в «найближчі місяці».

Останні новини