11.6 C
Kyiv

Закон про криміналізацію ЛГБТ: Ірак вводить 15 років ув’язнення за одностатеві стосунки

У ЦЕНТРІ УВАГИ

В Іраку парламент затвердив закон, який передбачає кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки і надає від 10 до 15 років тюремного ув’язнення. Це рішення було прийняте у суботу 27 квітня.

Згідно з текстом закону, його метою є “захист іракського суспільства від морального розкладу та поширення гомосексуальних стосунків, які, за словами законодавців, стали глобальним явищем”. Закон був підтриманий в основному консервативними мусульманськими партіями-шиїтами, які утворюють найбільшу коаліцію у парламенті Іраку. Закон забороняє одностатеві стосунки та передбачає позбавлення волі на строк від семи років для тих, хто пропагує гомосексуальність або проституцію. Крім того, він передбачає тюремне ув’язнення на строк від одного до трьох років для тих, хто змінює свою “біологічну стать” або “намагається виглядати як жінка”.

Початкова версія закону містила смертну кару за одностатеві контакти, але після втручання з боку США та європейських країн покарання було зменшено до 10-15 років ув’язнення. Директорка програми з прав ЛГБТ у Human Rights Watch Раша Юнес назвала іракський закон серйозним порушенням прав людини.

За даними Нашого світу у цифрах, більш як 60 країн вже мають законодавство, яке передбачає кримінальну відповідальність за одностатеві стосунки, тоді як у 130 країнах такі стосунки є легальними.

Останні новини