21.5 C
Kyiv

Європейська федерація журналістів закликає переглянути формат телемарафону або розглянути його закриття

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Європейська Федерація Журналістів (EFJ), в рамках проєкту Швидкого Реагування на Свободу ЗМІ (MFRR), закликала українську владу серйозно переглянути формат телемарафону «Єдині новини» та обговорити можливість закриття проєкту. Заяву опублікували на сайті EFJ.

Експерти зазначили, що після спротиву українського народу перед російською агресією, довіра між владою та незалежними ЗМІ погіршилася. Спеціально згадано стеження за журналістами Bihus.Info, Євгеном Шульгатом зі «Слідства.Info» та спроби залякування журналіста-розслідувача Юрія Ніколова групою невідомих. EFJ вважає, що Україні потрібно створити системні гарантії, щоб запобігти контролю ЗМІ з боку СБУ.

Експерти підкреслили, що поширення спільних новинних випусків цілодобово значно знижує якість та кількість інформації для українських глядачів. Це призвело до спаду перегляду марафону, а деякі українці звертаються до анонімних телеграм-каналів за “справжніми” новинами.

Додатково, EFJ зауважила, що анонімні канали часто несуть ризик для інформаційної безпеки, оскільки їхні політичні програми залишаються невідомими. Це створює загрозу для України, особливо з урахуванням політики Telegram щодо проблемного контенту.

Згадано також звіт Держдепу США, що стверджує контроль влади над теленовинами через марафон «Єдині новини». Також наголошено на моніторингу з боку «Детектора медіа» та нападках на Суспільне мовлення з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої.

Комітети Верховної Ради України також розглядають питання тиску на Суспільне мовлення та спроби його виключення з марафону «Єдині новини».

Останні новини