23.2 C
Kyiv

Європа залежна від російських добрив після припинення поставок газу

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Внаслідок геополітичних турбулентностей, пов’язаних з конфліктом в Україні та припиненням поставок російського природного газу, Європа стикається з новим викликом — залежність від поставок російських добрив. Ця проблема стала особливо актуальною після того, як європейські виробники добрив втратили доступ до важливих складових для землеробства, які використовуються для підтримки високих врожаїв та збереження родючості ґрунтів.

Через конфлікт в Україні та припинення російських поставок газу Європа пережила скорочення виробництв добрив, а потім потрапила в залежність від експорту з Росії. До теперішнього часу європейські аграрії знову мають доступ до найважливіших добрив, “причому за рахунок потоку дешевого імпорту добрив з Росії”, – пише Der Spiegel.

Тим, що відбувається, незадоволені європейські виробники добрив.

“Вони попереджають, що російські демпінгові ціни можуть знищити місцеве виробництво і зробити сільське господарство ЄС постійно залежним від добрив з Росії”. Вони додають, що тим самим створюється загроза “продовольчій безпеці” ЄС.

Пьотр Цінгр із SKW Stickstoffwerke Piesteritz вважає, що російські виробники змогли завоювати ринок Європи, бо мають надто дешевий газ.

“Російські виробники платять насіння за природний газ порівняно з європейськими виробниками”.

Щоб зрозуміти значення ціни на газ для виробництва добрив, буде достатньо сказати, що для SKW Stickstoffwerke Piesteritz вони становлять до 80% усіх виробничих витрат.

“Нас зараз завалили добривами з Росії”, – бідкається Цінгр.

Згідно з даними європейської статистики, майже третина добрив, що використовуються в Європі, припадає зараз на Росію.

“Дешеві поставки з Росії підривають зусилля з відновлення потужностей у ЄС”. Німецький BASF, наприклад, скоротив виробництво в Європі та переносить його до США і Китаю, Цінгр із SKW Stickstoffwerke Piesteritz сподівається, що його підприємство піде таким самим шляхом “рано чи пізно”.

Його компанія веде переговори про можливість влаштування заводу з виробництва аміаку в Сполучених Штатах, де “нас можна буде постачати набагато дешевшим природним газом і електрикою і субсидіювати в рамках Закону про зниження інфляції”, – пояснює Цінгр Der Spiegel.

На думку Цінгра, без виробництва добрив усередині ЄС блок дедалі більше потраплятиме в залежність від авторитарних постачальників, таких як Росія і Білорусія.

Останні новини