18.7 C
Kyiv

Якби НАТО дало більше зброї Україні війни б не було – Столтенберг

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив переконання, що якби країни НАТО почали постачати зброю Україні ще після початку російської окупації у 2014 році, можна було б уникнути повномасштабної війни. У інтерв’ю виданню Politico Столтенберг згадав, що війна фактично почалася у 2014 році, з анексії Криму та втручання Росії на схід України, і що вже тоді НАТО надавало деяку підтримку Україні, але вона була недостатньою.

Столтенберг підкреслив, що НАТО не надало достатньо військової підтримки Україні після початку російської агресії. Хоча альянс проводив тренування українських військових, зокрема в рамках навчальних програм на базі у Яворові, багато країн обмежували свою допомогу, уникали надання летальної зброї. Це, за словами Столтенберга, було результатом тодішньої політики НАТО, яка утримувалася від прямого постачання летальної зброї Україні.

«Я намагався переконати союзників робити більше для України, надавати більше озброєння і військових тренувань, але це було обмежено», – заявив Столтенберг.

Столтенберг вважає, що надання більшої військової допомоги Україні після 2014 року могло б підвищити поріг для російської агресії, можливо навіть запобігти повномасштабному вторгненню у 2022 році. Він зазначив, що значна частина зброї, яку Україна отримала від країн НАТО після 2022 року, могла б суттєво вплинути на розвиток подій, якби вона була надана на більш ранньому етапі.

«Ніхто не може точно сказати, але більша військова підтримка могла б змінити розклад сил і, можливо, запобігти вторгненню», – заявив він.

Відомо, що з лютого 2025 року Столтенберг очолить Мюнхенську конференцію з безпеки. Ця подія відображає його тривалий внесок у сферу міжнародної безпеки та його активну участь у питаннях оборони та міжнародних відносин.

Останні новини