23.2 C
Kyiv

ВР готується позбавити інвалідів права на працю

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Соціальний комітет на чолі з нардепом Тетяною Третьяковою планує позбавити людей з інвалідністю права на працю та гідне життя, заявив експерт із соціальної політики Андрій Павловський. За його словами, це робиться під виглядом європеїзації українського законодавства, навіть у ситуації, коли кількість людей з інвалідністю в Україні зростає через війну.

Павловський зазначив, що як тільки законопроект 5344-д, який порушує багато норм чинного законодавства щодо підтримки людей з інвалідністю та Конвенцію ООН, був поданий до парламенту, Третьякова обіцяла депутатам, що всі спірні положення будуть вилучені. Однак, за словами експерта, обіцянки не було виконано, і комітет не прийняв жодної з правок, поданих громадськими організаціями та об’єднаннями людей з інвалідністю.

Законопроект, який комітет рекомендував прийняти у другому читанні, скасовує фінансову підтримку для сотень діючих підприємств громадських об’єднань осіб з інвалідністю з дати набуття чинності. Ці підприємства, які сьогодні забезпечують роботою тисячі людей з інвалідністю, зокрема ті, що постачають продукцію до Збройних Сил України, залишаться без підтримки.

Павловський також підкреслив, що законопроект скасовує податкові пільги для цих підприємств з 01.01.2025, а також норми друку літератури шрифтом Брайля для незрячих громадян України та механізм фінансування виробництва такої літератури. Крім того, законопроект виключає з українського законодавства норми щодо трудової та інших видів реабілітації та їх фінансування, а також узаконює звільнення працівників, які зазнали нещасного випадку або професійного захворювання на виробництві.

“Національна Асамблея людей з інвалідністю України” вже звернулася до народних депутатів, закликаючи не допустити ухвалення цього скандального закону.

Останні новини