24.1 C
Kyiv

Верховна Рада підтримала створення військової поліції попри критику опозиції

У ЦЕНТРІ УВАГИ

19 червня народні депутати Верховної Ради прийняли у першому читанні законопроєкт про військову поліцію, попри критику з боку опозиційних політичних сил, які вважають нову структуру зайвим каральним органом.

Для прийняття законопроєкту №6569-д “Про військову поліцію” не вистачало лише голосів партії “Слуга народу”, тому їх підтримали представники інших фракцій. Олексій Гончаренко з партії “Європейська Солідарність” повідомив у Telegram, що документ підтримали 247 депутатів. Згідно з його інформацією, рішення підтримали фракції “Слуга народу”, колишня ОПЗЖ, та всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Точні дані щодо кількості голосів від кожної фракції Гончаренко не надав.Військова поліція, законопроєкт №6559-д, Верховна Рада, голосування, Гончаренко

Текст законопроєкту №6569-д розміщений на порталі Верховної Ради. Ініціаторами стали семеро народних депутатів на чолі з головою комітету з правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом. Документ складається з 55 сторінок і передбачає створення силового підрозділу, розмір якого буде до 1,5% від чисельності Збройних Сил України (ЗСУ).

Новий підрозділ складатиметься з військовослужбовців, які будуть контролювати дотримання вимог законодавства серед бійців ЗСУ, оборонного відомства та спецслужби транспорту. Військова поліція матиме повноваження затримувати та обшукувати військових, а також проводити слідство щодо їхніх правопорушень. У деяких випадках їм буде дозволено заходити в житлові приміщення громадян, якщо існує загроза життю чи майну.

Народна депутатка від “Європейської Солідарності” Ірина Геращенко висловила зауваження щодо законопроєкту про військову поліцію. Вона зазначила, що створення нового карального органу є зайвим, оскільки в Україні вже існує достатньо таких структур.

Військова поліція, законопроєкт №6559-д, Верховна Рада, голосування

Військова поліція, законопроєкт №6559-д, Верховна Рада, голосування

Останні новини