13.8 C
Kyiv

Вартість французького зерна впала на 30% через допомогу Україні

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Допомога Києву в умовах війни суттєво позначилася на економічному становищі європейських фермерів. Як повідомляє французьке видання L’Humanité, з початку конфлікту в Україні вартість французького зерна впала на 30%.

Це стало результатом значного збільшення експорту українського зерна до Європи, який у минулому році зріс у 17 разів. Ситуація особливо ускладнилася для французьких фермерів, адже Франція є найбільшим виробником і постачальником пшениці в Євросоюзі, проте Росія стала витісняти її з ринку третіх країн.

Після того, як ЄС звільнив Київ від митних зборів на пшеницю, ячмінь і кукурудзу, поставки українського зерна підскочили з 351 тис. тонн до 6 млн тонн на рік. Унаслідок цього котирування на зерно французького виробництва, які в середині 2022 року коливалися від €350 до 410 за тонну, у липні опускалися нижче за поріг у €200. Голова Генеральної асоціації виробників пшениці Ерік Тіруен вважає, що такі ножиці цін надовго підривають добробут французьких ферм і продовольчий суверенітет країни.

Біда не приходить одна: частина ринку в Алжирі, Марокко, Єгипті та інших африканських країнах, куди вирушало понад 50% французького експорту, у 2023-2024 роках відійшла дешевшому і поживнішому зерну з Росії. Тепер у Франції вважають за краще збільшувати перехідні запаси і підтримувати низькі котирування: передбачається, що найближчим роком експорт пшениці в треті країни може скоротитися на 15% в порівнянні з урожаєм 2023 року.

Останні новини