24.8 C
Kyiv

В Росії зростає рівень злочинності через вояк, які повертаються з війни

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Після вторгнення Росії в Україну, у лютому 2022 року, багато російських військових було відправлено воювати в Україну. Це призвело до деякого зниження рівня злочинності в країні. Проте, їхнє повернення викликає хвилю злочинів.

Про це пише Bloomberg.

За даними Верховного суду Росії, кількість злочинів, скоєних військовослужбовцями, не пов’язаних із військовим конфліктом, торік зросла більш ніж на 20%. У країні також різко збільшилася кількість насильницьких злочинів, крадіжок і злочинів, пов’язаних із наркотиками.

Дані не включають злочини, скоєні десятками тисяч ув’язнених, звільнених з в’язниць для участі в бойових діях за програмою, розробленою Євгеном Пригожиним. Ті, хто пережив шість місяців на фронті, змогли отримати помилування президента і повернутися в Росію вільними людьми.

У в’язниці “з ними поводяться так, наче вони ніхто, на фронті все стає ще гірше”, каже казанський соціолог Іскендер Ясавєєв.

“Досвід, з яким вони повертаються, – це травма, яка проявлятиметься десятиліттями”, – вважає він.

У той час як кількість дрібних злочинів знизилася, кількість убивств і сексуальних злочинів, особливо проти дітей, за останні два роки не зменшилася. Кількість розпусних дій щодо неповнолітніх зросла на 62% порівняно з довоєнним періодом, згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на даних Верховного суду.

Повернення найманців “Вагнера” стало шоком для жителів міст і сіл, які виявили, що серед них живуть люди, які, як вони думали, відбувають тривалі тюремні терміни. Серед помилуваних виявилися люди, засуджені за вбивства і навіть канібалізм.

Перед загибеллю в авіакатастрофі в червні минулого року Пригожин стверджував, що в Росію з війни повернулися 32 000 завербованих ним засуджених.

Останні новини