20 C
Kyiv

В Росії розпочинається трьоденне голосування на виборах президента

У ЦЕНТРІ УВАГИ

15 березня став історичним днем для Росії, оскільки розпочалося голосування на президентських виборах, яке вперше відбудеться протягом трьох днів, триваючи від 15 до 17 березня.

Пізно ввечері 14 березня за київським часом розпочалося голосування на сході Росії – на Чукотці й Камчатці.

Дільниці також були відкриті на окупованих територіях України – у контрольованих Росією Запорізькій, Херсонській, Донецькій і Луганській областях, а також у Криму. Місцеві жителі повідомляли про примус до участі у голосуванні. Україна і Захід заявляють, що такі незаконні вибори порушують міжнародне право, і їхні результати не будуть визнані.

Володимир Путін, що керує Росією з 2000 року, балотується на п’ятий термін. Опозиційних кандидатів не було допущено до участі в голосуванні.

Багато коментаторів вважають перемогу Путіна, який фактично контролює всі важелі влади в Росії, практично вирішеним питанням. ЗМІ раніше повідомляли, що адміністрація президента РФ має намір забезпечити Путіну перемогу з результатом не менше ніж 80% за високої явки. Недавнє опитування державного агентства ВЦИОМ показало, що не менше ніж 75% респондентів готові проголосувати за Путина.

Останні президентські вибори в Росії оцінювалися незалежними спостерігачами й експертами як невільні й нечесні. Згідно їхніх заяв, влада втручається у виборчий процес, створюючи переваги провладним кандидатам, і навіть зафіксовано випадки прямих фальсифікацій. На президентських виборах відсутні незалежні міжнародні спостерігачі, а можливості спостереження для російських громадян серйозно обмежені.

Російська опозиція викликала всіх недовірливих до політики Путіна з’явитися на виборчих дільницях 17 березня о 12 годині, висловивши таким чином свій неофіційний протест, і або проголосувати проти Путіна за будь-якого з трьох інших кандидатів, або спеціально пошкодити бюлетень. Цим способом за задумом ініціаторів акції, противники Путіна виявлять свій спротив, не порушуючи чинного законодавства РФ.

У відповідь російська прокуратура погрожувала кримінальною відповідальністю за “перешкоджання вільному здійсненню громадянами своїх виборчих прав і роботі виборчих комісій”.

Вдова російського опозиціонера Олексія Навального, Юлія, у колонці газети The Washington Post закликала країни Заходу не визнавати результатів виборів президента Росії і не вважати Володимира Путіна легітимним головою держави.

Низка депутатів Європарламенту та інших політиків також закликали не визнавати результатів виборів президента Росії і, відповідно, легітимності Путіна. Вони вказують як на голосування на окупованих територіях, так і на ухвалені поправки до конституції, що дозволяють Путіну балотуватися на п’ятий термін. Лідери західних країн не висловлювалися про можливість невизнання результатів виборів у РФ.

Про те, що Україна не визнає виборів президента Росії, адже в країні “ніяких виборів вже давно немає”, заявив у коментарі Радіо Свобода секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

Останні новини