13.8 C
Kyiv

Уряд Швеції сьогодні оголосить про найбільший пакет оборонної допомоги Україні

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У вівторок планується оголошення урядом Швеції про надання найбільшого усіх часів пакета військової допомоги Україні, у зв’язку з російським повномасштабним вторгненням. Цей пакет оцінюється у 7,1 мільярда шведських крон (приблизно 700 мільйонів доларів) і містить військове обладнання, деталі якого наразі не розголошуються.

Це вже 15-й за рахунком пакет допомоги, який буде представлений на прес-конференції у вівторок за участю міністра оборони та прем’єр-міністра. У ньому включене військове обладнання зі складів Збройних сил країни, а також будуть виділені кошти на закупівлю нового оборонного обладнання у виробників з подальшим відправленням до України.

З початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року Швеція надала Україні підтримку у вигляді зброї та обладнання на суму 22,2 мільярда шведських крон (понад 2,1 мільярда доларів) через 14 раніше наданих пакетів. Найбільший пакет допомоги, оцінений у 6,3 мільярда шведських крон, містив танки Leopard та артилерійські установки Archer.

Швеція також надала Україні деякі з найсучасніших систем важкого озброєння, включаючи танки Stridsfordon 90, аналоги танків Leopard, артилерійські установки Archer, ракети Hawk, NLAW та Hellfire, а також протитанкові гармати AT4, засоби захисту, розмінування та запасні частини.

У кінці 2023 року Швеція також надала фінансову допомогу Україні у розмірі 1,4 мільярда шведських крон (понад 125 мільйонів доларів), частково спрямовану на підтримку українців взимку.

Останні новини