24.3 C
Kyiv

Українське слідство заявило про встановлення осіб, причетних до замаху на казахського опозиціонера Садикова

У ЦЕНТРІ УВАГИ

На сайті Офісу генерального прокурора України було опубліковано інформацію про встановлення підозрюваних у вчиненні замаху на життя казахського опозиціонера Аміражана Садикова. За даними українського слідства, цими особами є громадяни Казахстану Алтай Жаканбаєв і Мейрам Каратаєв.

У тексті підозри стверджується, що вони прибули до Києва 2 червня, встановивши стеження за Садиковим. Для цього ймовірні кілери купили машину і почали збирати інформацію про маршрути пересування жертви.

Вони також купили пістолет із глушником і зняли квартиру поруч із місцем злочину. У день замаху вони під’їхали на автомобілі до будинку, де жив Садиков. Каратаєв із пістолетом чекав його біля під’їзду, а Жаканбаєв стежив за навколишнім оточенням.

Після того, як до під’їзду під’їхала машина Садикова, Каратаєв підійшов до водійського вікна і вистрілив жертві в голову. Садиков отримав проникаюче поранення в мозок.

Виїхавши з місця злочину, казахи викинули пістолет біля паркану київського зоопарку.

Судячи з усього, підозрюваних поки що не затримано. Тексти підозр опубліковано на сайті Офісу генпрокурора українською та російською мовами.

Дружина Садикова Наталія у своєму відеоблозі заявила, що Мейрам Каратаєв – поліцейський із Казахстану, про якого писали місцеві ЗМІ. Повідомлялося, що він врятував від смерті самогубця. Тетяна заявляє, що стріляв він, хоча й уточнює, що чоловік був із бородою – на відміну від фотографій, які раніше публікувалися з ним в інтернеті.

Алтая Жаканбаєва і Мейрама Каратаєва оголосили в міжнародний розшук. Тобто вони не затримані і зуміли покинути Україну.

Президент Казахстану Токаєв доручив установити їхнє місцеперебування, повідомив його прес-секретар. Каже, Астана готова співпрацювати з Україною в розслідуванні.

Останні новини