17 C
Kyiv

Україна увійшла до першої десятки країн-постачальників свіжої лохини для Великої Британії

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У підсумку 2023 року Україна зайняла вражаюче місце серед головних постачальників свіжої лохини на британський ринок, потрапивши в ТОП-10. Велика Британія, очолюючи ринок споживання цієї ягоди в Європі, виявилася ключовим споживачем, як загалом, так і на душу населення.

Загалом Україна експортувала до Великої Британії 390 тонн свіжої лохини, що на 11% перевищує показники 2022 року. Британський ринок став п’ятим за обсягами збуту для української лохини, уступаючи лише Польщі, Нідерландам, Грузії і Німеччині.

За словами економіста інвестиційного департаменту ФАО Андрія Ярмака, хоча Велика Британія поки що не є основним ринком для українських постачальників лохини, вона пропонує значні переваги. Проте для успішного входження на цей ринок важливо об’єднати зусилля, стандартизувати сорти і підходи до вирощування, обробки та упаковки.

Ярмак зауважує, що Велика Британія має потенціал стати важливим ринком для українських експортерів лохини, оскільки ціни на цю ягоду зазвичай вищі, ніж на інших ринках збуту. Незважаючи на виклики, пов’язані з потребою великих обсягів та стабільних поставок, Ярмак передбачає зростання обсягів виробництва та експорту в найближчі роки.

Незважаючи на військову агресію Росії, українські компанії зберігають лідерство в глобальному експорті ягід. Останні п’ять сезонів свідчать про вражаючий ріст українського експорту ягід, що зумовлено, зокрема, збільшенням відвантажень замороженої малини.

Однак Україна має свої виклики у розвитку ягідного бізнесу, такі як великі втрати доходів через реекспорт до Польщі та низька цінова стратегія. Розвиток ефективних маркетингових стратегій та інвестицій у технології, при врахуванні унікальних агрокліматичних умов вирощування, може допомогти українським виробникам отримати більше преміальні ціни на свою продукцію.

Останні новини