11.6 C
Kyiv

Україна третя у світі з кінця за народжуваністю

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Україна стикається зі значним зменшенням кількості народжених дітей, що підводить країну до одного з останніх місць у світі за цим показником. За останні роки тенденція спостерігається як серед сільського, так і міського населення, що ставить під загрозу демографічну стабільність країни.

З початком повномасштабної війни демографічна ситуація в Україні різко погіршилася. Крім міграції та інших об’єктивних причин, різко знизився коефіцієнт народжуваності.

Про це повідомила заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак на HR Wisdom Summit, саміті HR-фахівців провідних компаній України, пише Главком.

За словами Дарії Марчак, перед повномасштабним вторгненням на одну жінку дітородного віку в Україні припадала 1,2 дитини, після початку повномасштабного вторгнення – 0,9. Цей показник третій з кінця у світі.

«Навіть якщо після повномасштабного вторгнення Україна повернеться до довоєнних показників, або навіть якщо зробить дуже великий прорив і вийде на середні серед країн ЄС показники, тобто 1,5 дитини на одну жінку – це буде дуже хороший результат для України як показника народжуваності. Але це не вирішить проблему падіння демографії», – зазначила Марчак.

Заступниця міністра наголосила, що в Україні спостерігається велика зовнішня міграція, яка була й до повномасштабного вторгнення. За словами Марчак, до 2022 року українці були одними з лідерів за кількістю виданих посвідчень щодо права на проживання в країнах ЄС.

Також, за словами чиновниці, кількість дітей в Україні щороку скорочується.

«Це означає, що у майбутньому, коли ми з вами вийдемо на пенсію, на одну людину, що працює припадатиме декілька пенсіонерів. Вже сьогодні у нас один працюючий утримує одного пенсіонера», – констатує чиновниця.

Марчак нагадала про наслідки невтішних демографічних показників:

  • Зменшення кількості платників податків;
  • Нестача кадрів для відновлення;
  • Брак кадрів для сил безпеки, оборони;
  • Дефіцит на ринку праці.

Нагадаємо, внаслідок демографічних процесів чисельність працездатного населення в Україні на 2024 рік, якщо порівняти з довоєнним 2021 роком, знизилася на 40%. За оцінками Інституту демографії на підконтрольній Україні території проживає 31 млн людей, 4,9 млн виїхали за кордон, близько п’яти мільйонів українців проживають на тимчасово окупованих територіях. До 2025 року в Україні може залишитися всього 25 млн.

Останні новини