26.5 C
Kyiv

Україна підписала безпекові угоди з ЄС, Естонією та Литвою на Саміті Європейського Союзу

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Під час Саміту лідерів ЄС Україна уклала безпекові угоди з Євросоюзом, а також з Естонією та Литвою. Цю інформацію повідомили з трансляції на сайті Європейської комісії.

Угода з ЄС складається з двох основних розділів, кожен з яких містить дев’ять пунктів щодо безпекових гарантій. Перший розділ стосується довгострокової оборонної допомоги, а другий — майбутнього України в Євросоюзі, розмінування, відбудови, посилення антиросійських санкцій тощо.

Документ також передбачає підтримку України через програму Ukraine Facility на суму 50 мільярдів євро та проведення термінових консультацій протягом доби у разі ймовірної агресії у майбутньому.

Крім того, Україна підписала безпекові угоди окремо з Литвою та Естонією. Раніше президент України Володимир Зеленський анонсував ці підписання, підкреслюючи, що угода з ЄС вперше закріпить зобов’язання всіх 27 держав-членів надавати Україні широку підтримку незалежно від будь-яких внутрішніх змін.

У травні агенція Reuters розкрила зміст безпекової угоди між Україною та ЄС, в якій також передбачено 9 форм підтримки, включаючи постачання зброї, підготовку солдатів, співпрацю в оборонній промисловості, допомогу в розмінуванні та інші заходи.

Останні новини