12.6 C
Kyiv

Україна готується до російських дезінформаційних атак на Зеленського

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Українська влада стурбована тим, що президент Володимир Зеленський є вразливим для російської дезінформаційної кампанії, яка намагатиметься підірвати його авторитет.

За словами людини, знайомої з  Зеленським, яка побажала залишитися неназваною, Київ готується до спонсорованого Кремлем наративу, який намагатиметься використати сумніви щодо авторитету президента, щоб дестабілізувати суспільну довіру, зокрема серед українських військових.

Це питання виникає в делікатний момент для українського лідера, чия колись неприступна популярність падає, оскільки війна йде вже третій рік і російські війська починають наступ. Офіційні особи в країні стурбовані тим, що прогрес може набрати обертів до літа, якщо союзники не збільшать обсяги поставок боєприпасів, оскільки запаси вичерпуються.

Центральним у зусиллях Кремля буде спроба підірвати демократичну легітимність Зеленського в очах громадськості, оскільки його п’ятирічний термін добігає кінця без голосування для переобрання.

Український лідер чітко дав зрозуміти, що очікує, що Кремль зачепиться за це питання, навіть коли президент Володимир Путін цього місяця проводить вибори, результати яких жорстко контролюються російською владою, щоб продовжити своє майже чвертьстолітнє правління .

«Це не думка західних партнерів чи, можливо, когось всередині України, а наратив і програма Російської Федерації», — заявив Зеленський раніше цього тижня. Він сказав, що розвідка країн Великої сімки отримала документи, які підтверджують план Кремля.

Оскільки близько п’ятої частини території України перебуває під російською окупацією, мільйони людей покинули країну, а національна інфраструктура постраждала від дворічного вторгнення, воєнний стан наклав обмеження на вибори. Зеленський, який обійняв посаду 20 травня 2019 року, інакше агітував би за голосування, яке відбулося наприкінці березня, якби він балотувався на другий термін.

Подолання дефіциту демократії в Україні, здавалося б, було б важким завданням Кремля. Путін неодноразово наполягав на тому, що не буде вносити зміни до конституції, щоб продовжити свій термін перебування на посаді, лише для того, щоб у 2020 році, коли світ боровся з пандемією, повернувся назад, відкривши шлях до перебування при владі до 2036 року. Організація з безпеки та співробітництва в Європа критикувала проведення російських виборів і не була запрошена спостерігати за голосуванням цього місяця.

Протести та інакомислення суворо обмежені. Поховання в п’ятницю російського опозиціонера Олексія Навального, який помер у в’язниці минулого місяця, супроводжувалося посиленою присутністю поліції, спрямованої на стримування протестів проти Путіна.

Тим не менш, українська контррозвідка описала російський план розгорнути кампанію з підриву суспільної довіри до демократичних інституцій у першій половині червня, включаючи заяви про те, що Зеленський прострочив свій термін перебування на посаді з травня.

Кампанія буде спрямована на підрив легітимності влади після 20 травня, а також на «поширення паніки, відчаю, призведення до штучного конфлікту між цивільною та військовою владою, суперечки між нами та нашими союзниками», а також просування теорій змови, йдеться в повідомленні.

Зеленський порушив це питання перед групою законодавців на закритій зустрічі минулого місяця, закликаючи їх переконатися, що лінія легітимності не поширюється, за словами одного з присутніх на зустрічі, який говорив на умовах анонімності.

Одним із факторів відчуття вразливості Зеленського є падіння популярності. Хоча воєнного президента підтримує значна більшість громадян України, опитування показують, що його позиція пом’якшується. Звільнення минулого місяця його популярного генерала Валерія Залужного та невдачі на передовій спричинили повільну ерозію довіри.

Інші опитування минулого місяця показали, що вперше з початку вторгнення українці, які вірять, що нація рухається в неправильному напрямку, перевищили кількість тих, хто дотримується протилежної думки.

І хоча більшість стверджує, що Україні слід відмовитися від виборів під час війни, кількість тих, хто вважає, що Зеленський не повинен балотуватися на другий термін, зросла на дев’ять процентних пунктів із грудня до 43%, згідно з лютневим опитуванням Київського міжнародного інституту соціології.

Українські союзники підтримали думку Києва про те, що країна повинна зосередитися на військових зусиллях, і ця позиція, за словами Зеленського, може бути підтверджена під час візиту, який незабаром очікується президентом Франції Еммануелем Макроном .

Але це питання було піднято в деяких кутках. Ряд членів Конгресу США від Республіканської партії, які тримають у Палаті представників пакет допомоги Україні на суму 60 мільярдів доларів, закликали провести вибори, щоб підкреслити демократію.

Законодавство України забороняє проведення виборів у воєнний час, поки діє воєнний стан. Але законодавче формулювання створює певний простір для невизначеності, оскільки в ньому також зазначено, що термін повноважень глави держави становить п’ять років. Президент обмежений двома термінами.

Останні новини