21.5 C
Kyiv

У звіті ISW не виявлено підтверджень ураження російськими військами українських установок Patriot: можливо, це були звичайні вантажівки

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) зазначено, що не було виявлено підтверджень про знищення двох пускових установок системи ППО Patriot біля Покровська на Донеччині. Ця інформація раніше з’явилася в російських пропагандистських джерелах та деяких західних ЗМІ. Замість цього, німецькі вантажівки MAN KAT1, що, за умовами заяв, могли служити базою для систем Patriot, насправді використовувалися українськими військовими як логістичні транспортні засоби.

Російські джерела широко поширили відеоматеріали, які, за їх ствердженнями, демонструють удари російських військ по українським ППО Patriot 9 березня. Проте жодні підтвердження цих тверджень наразі не були знайдені. Публікації Міністерства оборони РФ включали відеоматеріали, які, на їхню думку, показували атаку по зенітній ракетній установці С-300, а також наслідки удару, де показані, які мало бути знищені німецькі вантажівки MAN KAT1.

Звіт ISW вказує, що пропагандисти Кремля використовували ці матеріали, щоб підтвердити знищення системи Patriot, хоча Міністерство оборони РФ ще не переглянуло свою попередню заяву про знищення С-300. Кремлівське агентство “РИА Новости” стверджувало, що війська РФ нібито знищили дві установки Patriot.

Декілька акаунтів у соцмережах, що використовують відкриті дані, припускали, що удар може бути спрямований на українські ППО Patriot, але один із них зауважив, що українські війська також використовують вантажівки MAN KAT1 як логістичні транспортні засоби.

Аналітики ISW поки не знайшли доказів, які б підтверджували знищення системи ППО Patriot російськими військами. Раніше деякі західні ЗМІ також повідомляли про цей удар. За словами видання Forbes, це могла бути перша атака РФ, що призвела б до знищення двох установок Patriot в Україні. Проте російський безпілотник знайшов їх неподалік від лінії фронту під час транспортування, і потім ракета “Іскандер” влучила в конвой.В ISW не знайшли доказів ураження росіянами українських установок Patriot: це могли бути звичайні вантажівки

Зазначимо, що це не перший випадок, коли Росія стверджує про знищення американських ППО в Україні. У травні 2023 року Міністерство оборони РФ висловлювалося про ураження п’яти систем Patriot, але навіть в той час це не було підтверджено. Згодом CNN, посилаючись на американського посадовця, повідомила, що Patriot не були знищені, а лише пошкоджені, і оцінені як незначні. Вибухи цих систем ППО були також спростовані президентом Володимиром Зеленським.

Останні новини