19.8 C
Kyiv

США попереджали Росію про можливий теракт у “Крокусі”

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Американське урядове повідомлення російським чиновникам, як стверджують американські офіційні особи, вказує на те, що концертний майданчик “Крокус Сіті Холл” у Москві міг бути метою терористичної атаки. Це повідомлення було передане більш ніж за два тижні до трагічної події, коли терористи здійснили напад на передмісті Москви.

Попередження від США відзначалося високим ступенем конкретності, що свідчить про серйозність загрози, яку відчували американські чиновники. Вони стверджують, що “Ісламська держава” була зацікавлена в проведенні атаки, яка, на їхню думку, загрожувала значній кількості мирних громадян.

Ця інформація протирічить заявам російських влад про те, що попередження від США були занадто загальними, щоб бути корисними для запобігання нападу. Названня “Крокус Сіті Холл” як потенційної мети атаки викликає питання щодо недостатньої реакції російської влади на загрози безпеці.

Терористична атака, що сталася, коли бойовики напали на “Крокус Сіті Холл”, призвела до смерті понад 140 осіб і зруйнувала будівлю. Група, відома як “Ісламська держава-Хорасан” або “ІДІЛ-К”, взяла на себе відповідальність за цей теракт, що став найсмертоноснішим за останні 20 років в Росії.

Утім, російський президент Володимир Путін спробував звинуватити Україну, відкидаючи попередження від США як “відвертий шантаж” та “спробу залякати і дестабілізувати” російське суспільство.

Американські офіційні особи, які розмовляли під умовою анонімності, підтвердили передачу інформації Вашингтоном Москві, проте представник Ради національної безпеки відмовився коментувати цю історію. Раніше відомо було лише про загальне попередження про теракт у Москві, але не про конкретну мету, якою був “Крокус Сіті Холл”.

Представник Кремля у відповідь на запитання The Washington Post не дав конкретної відповіді щодо попередження щодо Крокус Сіті Холу. Проте, голова Служби зовнішньої розвідки Росії, Сергій Наришкін, у вівторок заявив журналістам у Москві, що інформація, яку надали Сполучені Штати, була “занадто загальною і не дозволила повністю встановити тих, хто скоїв цей жахливий злочин”.

Наришкін додав, що Росія “вжила відповідних заходів для запобігання” нападу відповідно до інформації американської розвідки. Проте відеозапис з місця події показав, що бойовики не зазнали значного опору. За повідомленнями російських ЗМІ, спеціалізовані підрозділи поліції прибули лише через годину після початку стрілянини, а потім чекали більше 30 хвилин, перш ніж увійти в будівлю, а нападники встигли втекти.

Хоча Сполучені Штати регулярно діляться інформацією про можливі терористичні загрози з іншими країнами в рамках політики “обов’язку попереджати”, вказувати на конкретні цілі противника вважається незвичайним, кажуть чиновники і експерти. Це може викликати ризик розкриття джерел інформації або таємної розвідувальної діяльності.

Проте інформація, яка вказувала на можливий напад на концертний зал, також стверджувала про потенційну небезпеку для американців у Росії. Посольство США публічно оголосило 7 березня, що “відстежує повідомлення про те, що екстремісти планують здійснити напади на місця масових зібрань у Москві, включаючи концерти”, і радило громадянам США “уникати великих зібрань протягом наступних 48 годин”.

За словами осіб, знайомих з ситуацією, Сполучені Штати передали інформацію Росії за день до цього публічного попередження. Наришкін повідомив, що “американські спецслужби” передали цю інформацію ФСБ, російській службі державної безпеки.

Згідно з політикою попередження, Сполучені Штати недавно також обмінялися інформацією про терористичні загрози з іншими країнами, зокрема з Іраном. У січні американські чиновники попередили, що Ісламська держава має намір здійснити напади в цій країні. Розвіддані були настільки конкретними, що допомогли іранській владі запобігти двом вибухам терористів-смертників у місті Керман, де загинули щонайменше 95 людей. Ісламська держава вважає шиїтське мусульманське населення Ірану віровідступниками та напала на натовп скорботних, які вшановували четверту річницю смерті генерал-майора Касема Сулеймані.

Про попередження США Ірану першою повідомила газета The Wall Street Journal.

Незважаючи на відсутність ефективної системи безпеки в “Крокус Сіті Холі”, є ознаки того, що російський уряд спочатку серйозно ставився до попередження Вашингтона. За словами одного з американських чиновників, інформація містила дані про плани Ісламської держави атакувати синагогу. Наступного дня після отримання цієї інформації, ФСБ оголосила, що запобігла нападу на синагогу в Москві.

15-річний Іслам Халілов, який працював у гардеробі концертного залу у ніч нападу, розповів, що персонал “Крокус Сіті Холу” був попереджений про можливу терористичну атаку незабаром після публічного попередження 7 березня. За його словами, були введені додаткові заходи безпеки, включаючи тренованих собак.

Чому безпека не була підсиленою та підтриманою після першого попередження, залишається нез’ясованим. Деякі американські чиновники припускають, що російські спецслужби можливо вважали, що американська інформація була неточною, оскільки протягом днів після 7 березня не було жодної атаки.

Путін відхрестився від терористичних попереджень, які надійшли, на його думку, від “низьких офіційних західних структур” під час зустрічі з вищим керівництвом ФСБ 19 березня. “Ви про них добре знаєте, тому я не буду зараз вдаватися в подробиці”, – сказав Путін, згідно з офіційною стенограмою Кремля.

Путін висловив переконання, що найважливіша робота ФСБ проводилася в Україні в рамках того, що він евфемістично назвав “спеціальною військовою операцією Росії”. Він порівняв українські сили до терористів і висловив думку, що вони становлять пряму загрозу для Росії. “Неонацистський київський режим також перейшов до терористичної тактики”, – сказав Путін, включаючи “спроби вербування виконавців диверсійних і терористичних атак, спрямованих на об’єкти критичної інфраструктури та громадські місця в Росії”.

Після того, як російська влада затримала підозрюваних у нападі на “Крокус Сіті Холл”, Путін та інші високопосадовці заявили, що Київ найняв оперативників і розробив для них плани втечі в Україну – звинувачення, які американські та українські офіційні особи відкинули.

У минулому Росія отримувала допомогу від США з вдячністю. Двічі за часів адміністрації президента Дональда Трампа Путін висловлював подяку американцям за обмін інформацією, яка допомогла зірвати терористичні атаки в Санкт-Петербурзі у 2017 і 2019 роках.

Останні новини