15.4 C
Kyiv

США й Мексика проведуть переговори щодо ситуації на кордоні

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У Вашингтоні високопосадовці з США та Мексики проведуть зустріч для обговорення посилення співпраці з метою вирішення проблеми міграції на південному кордоні Сполучених Штатів. Делегацію США представлятимуть державний секретар Ентоні Блінкен, міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас і радник Білого дому з внутрішньої безпеки Ліз Шервуд-Рендалл, а мексиканську делегацію очолить міністерка закордонних справ Алісія Барсена.

Представники адміністрації Байдена заявили, що хоча серйозних оголошень не передбачається, вони очікують продуктивної розмови, базованої на попередньому прогресі, досягнутому на зустрічі 27 грудня в Мехіко. Головний акцент буде зроблено на впровадженні стійких рішень для усунення основних причин міграції.

Мексика раніше погодилася приймати мігрантів з країн, таких як Венесуела, Нікарагуа та Куба, яких депортували з американського кордону за нелегальне перетинання. Представник Міністерства внутрішньої безпеки зазначили, що сучасна міграційна ситуація – це регіональний виклик, оскільки у всьому світі більше людей переміщено, ніж будь-коли після Другої світової війни.

На південному кордоні США у листопаді та жовтні 2023 року прибуло понад 240 тисяч мігрантів. У зусиллях зменшити нелегальну міграцію, США та Мексика відновили репатріаційні рейси до Венесуели, яка переживає політичну та економічну кризу.

Заходи безпеки на кордоні стали вимогою республіканців для затвердження фінансування допомоги Україні. Позиція спікера Палати представників щодо жорсткіших умов контролю кордону може вплинути на швидкість затвердження допомоги.

Торік група крайньо правих республіканців, яка виступала за скорочення видатків, намагалась заблокувати у Конгресі ряд законопроєктів щодо уникнення дефолту і фінансування уряду США. Незважаючи на їхні зусилля, ці законопроєкти були прийняті голосами як республіканців, так і демократів. Після цього група ультраправих законодавців переключила свою увагу на ситуацію на кордоні з Мексикою, вимагаючи схвалення фінансування для подальшої допомоги Україні.

Ці республіканці стверджують, що найкращим способом забезпечити їх перемогу на кордоні є вибори колишнього президента Дональда Трампа в листопаді. Трамп закликав представника Майка Джонсона відхилити будь-яку двосторонню угоду щодо кордону з Сенатом.

“Я вважаю, що нам взагалі не варто укладати угоду щодо кордону, якщо ми не зможемо забезпечити всі необхідні заходи для зупинки вторгнень мільйонів людей”, – заявив Трамп у соціальних мережах. “Я впевнений, що наш чудовий спікер Палати представників, Майк Джонсон, укладе угоду, яка ідеально відповідає вимогам щодо кордону”.

Останні новини