18.3 C
Kyiv

США готові надати Грузії значну підтримку за умови відмови від антизахідної риторики

У ЦЕНТРІ УВАГИ

США розглядають можливість надання Грузії значного економічного та безпекового пакету підтримки у випадку, якщо грузинський уряд змінить свою антизахідну риторику та припинить порушення прав людини. Законопроєкт, який має бути представлений у Конгресі цього тижня, передбачає початок переговорів щодо встановлення преференційного торговельного режиму, умовою якого є дотримання ключових політичних стандартів. План також включає спрощення візового режиму для громадян Грузії та надання військової допомоги для забезпечення територіальної оборони від російської агресії. Програма буде активована, лише якщо Грузія продемонструє значний прогрес у відродженні демократії, включаючи проведення чесних та вільних виборів. Раніше США заявили про можливість введення санкцій проти грузинських політиків та правоохоронців, які просувають законопроект про прозорість іноземного впливу.

Починаючи з 9 квітня, в Грузії почалася серія масових протестів у відповідь на заяву лідера парламентської більшості від Грузинської мрії, Мамуки Мдінарадзе, що його партія знову внесе до парламенту законопроєкт про “іноземних агентів”, так званий “російський закон”.

Перше читання законопроєкту відбулося в парламенті Грузії 17 квітня. Цей документ передбачає обов’язкову реєстрацію некомерційних юридичних осіб та ЗМІ, які отримують більше 20% своїх доходів з-за кордону, як “організацій, що діють в інтересах іноземної держави”. Для прийняття закону в Грузії потрібно пройти три голосування в парламенті.

Друге читання закону відбулося 1 травня. За нього проголосували 83 депутати, проти — 23.

Депутати Європейського парламенту висловили обурення щодо ухвалення в Грузії спірного законопроєкту про іноземних агентів, стверджуючи, що це загрожує євроатлантичній інтеграції країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Цей документ ставить під питання переговори щодо вступу Грузії до Європейського Союзу, поки закон діє.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії виникли сутички між поліцією та протестувальниками. Президентка Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

Останні новини