19.3 C
Kyiv

Спікер Верховної Ради засуджує сумніви у легітимності президента

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук на брифінгу заявив, що всі, хто сумнівається у законності президентства Володимира Зеленського, якому минув строк повноважень, вважаються ворогами держави.

Згідно з посадовцем, такі особи поширюють неправдиву інформацію. Він додав, що не бажає, щоб “політичні гниди” порушували питання законності влади в Україні.

Стефанчук також підкреслив, що стаття 108 Конституції України визначає момент завершення повноважень президента – це призначення на посаду новообраного президента, а в умовах війни органи державної влади залишаються активними, доки не буде скасовано воєнний стан.

Щодо легітимності Зеленського, згідно з Конституцією України, президента обирають на п’ять років, тому повноваження Володимира Зеленського мали закінчитися 20 травня 2024 року. Однак, проведення нових виборів у ситуації повноцінної війни, обстрілів та окупації частини територій, а також масової еміграції громадян за кордон, є вкрай складним, зауважував Зеленський. Навіть у минулому році Центральна виборча комісія пояснювала, що президент продовжує виконувати свої обов’язки до призначення на посаду нового глави держави, а будь-які вибори за умов воєнного стану, згідно з законодавством, не проводяться.

Останні новини