13.8 C
Kyiv

Шольцу не вдалося домогтися великих успіхів на переговорах із лідером Китаю щодо України та Близького Сходу

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Канцлеру Німеччини не вдалося домогтися великих успіхів на переговорах із лідером Китаю щодо України та Близького Сходу, зазначає німецький телеканал Das Erste. Мета Шольца – спонукати Китай вплинути на Іран і Росію – під час свого візиту до Пекіна так і не була досягнута, а Сі Цзіньпін залишився для нього впливовим, але важким партнером по переговорах. Невеликі зрушення намітилися тільки з економічних питань.

Міністр закордонних справ вирушила на переговори до Ізраїлю, канцлер – до Китаю. Там він зустрівся з китайським лідером Сі Цзіньпіном. Йшлося про політичні послання, економічні сигнали та надії. Надії на те, що Китай з його владою і можливостями міг би стримати Іран у близькосхідному конфлікті, а також Росію – в українському конфлікті.

Йшлося про надії на те, що за допомогою цього візиту вдасться зробити хоча б дещицю для миру в усьому світі. Однак із надією для багатьох пов’язана і підозра, що бажане тут просто видається за дійсне: що Китай у політичному плані стане на бік Німеччини і розуміння того, що важливо і правильно. Однак про це у Китаю, мабуть, своє власне уявлення. Репортаж Йорга Ендрісса.

Як відкрити двері до мирного врегулювання української кризи? Канцлер Шольц прибув на зустріч до впливового глави Китаю Сі Цзіньпіна в Пекіні. Його привітальні слова на адресу канцлера квітчасті: “Добре, що ви приїхали навесні, коли все прокидається до життя”.

Для подальших переговорів це, однак, скоріше не так. Майже три з половиною години обговорень, прогулянка парком, обід і чайна церемонія опісля, а в підсумку від Шольца можна було почути тільки це.

ОЛАФ ШОЛЬЦ, канцлер Німеччини: Я твердо переконаний, що переговори, які ми тут провели, заклали камінь в основу фундаменту і сприятимуть тому, що зараз також вестимуться переговори з питань, які потребують спільних дипломатичних зусиль.

Таким чином, канцлер не зміг досягти своєї мети спонукати Китай узяти участь у мирній конференції у Швейцарії найближчими місяцями. Офіційний представник Китаю повторив лише мінімальну вимогу щодо Росії.

ЛІН ЦЗЯНЬ, представник МЗС Китаю: Китай і Німеччина виступають проти застосування і загрози застосування ядерної зброї. Ми також виступаємо проти атак на атомні електростанції та інші об’єкти мирного атома.

Навпаки, невеликих економічних успіхів було досягнуто на зустрічі з прем’єр-міністром Лі Цяном. Також міністр, яка приїхала, і міністри, які її супроводжували, змогли підписати угоди, наприклад, про розвиток екологічних технологій та імпорт німецької яловичини. Після цього виносили столи, але в усуненні торговельних бар’єрів у Китаї конкретики, навпаки, прозвучало мало.

Те саме стосується і близькосхідного конфлікту, який кинув тінь на цей візит. Китай підтримує добрі стосунки з ворогом Ізраїлю Іраном і арабськими країнами і стоїть, скоріше, на боці Палестини. Під час переговорів Шольцу вдалося домогтися лише угоди щодо одного формулювання.

ОЛАФ ШОЛЬЦ: Зараз мова повинна йти про забезпечення безперешкодного і надійного доступу гуманітарної допомоги в Газу, цього вимагають Китай і Німеччина разом. Ми також підтримуємо координуючу роль ООН у питаннях гуманітарної допомоги.

Отже, переговори щодо України та Близького Сходу не увінчалися особливими успіхами. Для Шольца до кінця його поїздки Китай залишається впливовим, але важким партнером по переговорах.

Останні новини