24.8 C
Kyiv

Розпочав свою роботу перший у світі завод із виробництва сонячного пального

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У Німеччині з’явився перший у світі завод із виробництва сонячного пального, який обіцяє революціонізувати енергетичну промисловість та сприяти зменшенню залежності від викопних ресурсів. Це інноваційне досягнення належить німецькій компанії Synhelion, яка встановила собі амбітну мету — демонструвати потенціал сонячного пального як ефективного та екологічно чистого джерела енергії.

Компанія Synhelion, заснована Швейцарською вищою технічною школою Цюріха, заявила про відкриття першого у світі промислового заводу із виробництва синтетичного пального з використанням сонячного тепла. Завод під назвою «DAWN» розташований у Німеччині приблизно за 50 км на захід від Кельна.

Про це пише Interesting Engineering.

«Урочисте відкриття DAWN знаменує початок ери сонячного пального – поворотний момент для сталого транспорту. Наша засновницька мрія про виробництво відновлюваного пального з сонячної енергії стає реальністю», – заявив генеральний директор і співзасновник Synhelion Філіп Фурлер.

Завод повинен показати можливість усунення залежності від копалин у транспорті і, особливо, в авіації, за допомогою нової технології. Інженери планують продемонструвати готовність виробництва до великомасштабного впровадження.

DAWN є вежею висотою 20 метрів, оточеною полем із дзеркал для концентрації сонячних променів. Усередині вежі знаходиться сонячний приймач із внутрішньою чорною поверхнею. Вона поглинає тепло, яке використовують у термохімічному реакторі для виробництва вуглекислого газу та води синтетичного рідкого пального або синтез-газу.

У вежі також встановлена економічна система зберігання теплової енергії, яка допомагає виробляти пальне у темний час доби. У пресрелізі копання заявляє, що DAWN вперше демонструє у промислових масштабах весь технологічний ланцюжок від концентрованого сонячного світла до синтетичного рідкого пального.

Видобуток на DAWN планується розпочати у другій половині 2024 року, і компанія заявляє, що спочатку він вироблятиме кілька тисяч літрів пального на рік. Отриманий синтез-газ відправлять на нафтопереробні заводи для виробництва сертифікованого пального, готового до використання: сонячного гасу (керосину), бензину та дизельного пального.

«Завод  у перспективі вироблятиме близько 1000 тонн пального на рік. Заплановані майбутні заводи значно перевищуватимуть розміри перших двох заводів і, отже, пропонуватимуть набагато вищу виробничу потужність», – кажуть у компанії.

Останні новини