29.8 C
Kyiv

Росія звільняє ув’язнених жінок для участі у війні в Україні

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Згідно з доповіддю The New York Times, на початку червня російські військові вербувальники звільнили з в’язниць групу жінок, які мають приєднатися до бойових дій в Україні. Це може свідчити про новий етап залучення Кремлем злочинців до військових операцій.

Точні деталі звільнень та вербування жінок поки що невідомі. Відомо, що кілька жінок було забрано з однієї з в’язниць під Санкт-Петербургом. Вербування жінок може бути поодиноким випадком або початком більшої хвилі залучення ув’язнених до військової служби.

На початку вторгнення Росії в Україну понад 30 тисяч жінок перебували в російських в’язницях.

«Військові вербувальники почали відвідувати жіночі в’язниці по всій Росії восени минулого року, пропонуючи ув’язненим контракти на службу снайперами, бойовими санітарками та фронтовими радистками. Невідомо, чому жінки, які вступили на військову службу, залишалися ув’язненими без пояснень», – пише The New York Times.

Під час конфлікту багато російських чоловіків звільнилися з в’язниць та приєдналися до війська, що допомогло Росії відновити військову перевагу над Україною. Однак деякі звільнені злочинці вчинили серйозні злочини, включаючи вбивства.

Наразі невідомо, які саме обов’язки виконуватимуть вербувані жінки на фронті. В розмовах з ув’язненими розглядалися можливості служби снайперами, бойовими санітарками та фронтовими радистками на один рік, але деталі не уточнюються. Зазначається, що близько 40 жінок з 400 ув’язнених підписали контракти на військову службу.

Восени 2023 року військова компанія «Редут», під керівництвом Міністерства оборони РФ, провела набір жінок для бойових спеціальностей до добровольчого батальйону «Борз», який мав брати участь у війні з Україною.

Також зазначається, що Росія вербує мігрантів, затриманих на кордоні з Фінляндією, для участі в конфлікті в Україні.

Останні новини