21.5 C
Kyiv

Росія залякує НАТО, готуючись до тривалої конфронтації з Заходом

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Згідно з доповіддю Інституту вивчення війни (ISW), влада Російської Федерації систематично лякає Фінляндію “наслідками” у зв’язку з її вступом до НАТО. Це вказує на спроби Кремля обмежити розширення впливу Альянсу та підготувати ґрунт для тривалої конфронтації з країнами Заходу.

За звітом аналітиків Інституту, Міністерство закордонних справ РФ надіслало погрози Фінляндії, вказуючи на те, що після приєднання до НАТО, країна, мовляв, “втратила свою незалежність у формуванні зовнішньополітичних рішень”. Цей наратив, який Кремль регулярно використовує для спростування тверджень про контроль НАТО над Україною та загрозу для Росії.

В інтерв’ю російського посла у Фінляндії Павла Кузнєцова, він зазначив, що Фінляндія перебуває на “деструктивному курсі” у відносинах з Росією, а приєднання до Альянсу може спровокувати ескалацію в Балтійському регіоні. Крім того, Кузнєцов наголосив, що Росія буде реагувати на зростання військової потужності НАТО або розміщення ядерної зброї у Фінляндії.

Інститут вважає, що російські загрози країнам-членам НАТО спрямовані на стримування Заходу, тоді як заяви російських чиновників про загрози з боку НАТО мають на меті створення підґрунтя для геополітичної конфронтації з Заходом.

Останні новини