18.3 C
Kyiv

Росія розпочала ядерні навчання: чи пов’язано це з візитом Путіна до Китаю

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Росія оголосила про початок першого етапу навчань із застосуванням нестратегічної ядерної зброї невдовзі після візиту Володимира Путіна до Китаю. Це рішення явно пов’язане з поїздкою російського лідера, зазначив Борис Пінкус.

Пінкус зауважив, що американський Конгрес тисне на президента Джо Байдена через відсутність активних дій у питанні діалогу з Китаєм, і ситуація тільки погіршується. Повернення Путіна з Пекіна супроводжується зростанням шантажу та загроз, які, ймовірно, були обговорені з Сі Цзіньпіном.

Китайський лідер, ймовірно, попередив Путіна не переходити певні межі, щоб не зашкодити економічним відносинам з Європою та США. Приблизно 40% економік цих регіонів пов’язані з Китаєм, тому Пекіну не вигідно, щоб Росія провокувала розрив цих зв’язків. Хоча ці “червоні лінії” не були оголошені, їх наявність є очевидною.

Навіть якщо існує мізерний шанс, що Путін може спровокувати інцидент на Запорізькій АЕС і звинуватити в цьому Україну, Захід повинен бути готовим до таких дій і запобігти будь-яким крайнощам диктатора.

Нова провокація За словами члена Республіканської партії, Путін не відступатиме, оскільки це означало б визнання вимог України, включаючи виведення військ до кордонів 1991 року. Америка має бути наготові, але Байден поки що лише намагається заспокоїти громадськість.

На запитання журналістів про те, що США можуть зробити у разі застосування Росією бактеріологічної чи хімічної зброї, Байден відповів: “Ми маємо канал зв’язку з Путіним, попереджаємо його, стежимо за всім та можемо вжити заходів”. Це викликає занепокоєння.

Недавно з’явилася інформація, що директор ЦРУ Вільям Бернс веде таємні переговори з директором Служби зовнішньої розвідки Сєргєєм Наришкіним. Також ходять чутки, що Байден може тиснути на Володимира Зеленського, щоб той розпочав перемовини з Росією.

Не можна виключати такий сценарій. Повертаючись до “ядерних навчань”, які Путін нібито збирається проводити на кордоні з Україною, це шантаж і провокація. Байдену треба тримати руку на пульсі, щоб не допустити жодної провокації. Це дуже серйозна ситуація, – підкреслив Борис Пінкус.

Останні новини