17 C
Kyiv

Республіка Китай і КНР не підпорядковуються одна одній – президент Тайваню

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У своїй промові з нагоди 113-ї річниці створення Республіки Китай президент Тайваню Лай Чінте заявив, що Китайська Народна Республіка (КНР) не має жодних прав представляти Тайвань. За словами президента, Республіка Китай, яка має території на Тайвані, Пенху, Кіньмені та Мацу, не підпорядковується КНР.

«Республіка Китай, яка вкоренилася на Тайвані, та Китайська Народна Республіка не підпорядковуються одна одній. Тож КНР не має права представляти Тайвань», – наголосив Чінте.

Президент також підкреслив, що його місія полягає в захисті та розвитку країни, а також у гарантуванні, що суверенітет нації не буде порушено чи анексовано. Лай Чінте, подібно до своєї попередниці Цай Інвень, прагне добитися міжнародного визнання Тайваню як суверенної держави, що викликає обурення з боку Китаю.

Китай вважає Тайвань частиною своєї території та погрожує застосувати силу для «возз’єднання» острова з материком, незважаючи на те, що Тайвань ніколи не був під контролем КНР. В історичному контексті, у 1949 році уряд Республіки Китай, очолюваний Чан Кайші, втік на Тайвань після програшу у громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна. Республіка Китай оголосила про своє продовження існування на острові та стала одним із засновників ООН.

Однак у 1971 році Республіка Китай втратила своє місце в ООН на користь КНР, і відтоді більшість країн світу дотримуються політики одного Китаю, визнаючи юрисдикцію КНР над обома територіями.

Тайвань нещодавно підвищив рівень бойової готовності своїх збройних сил у відповідь на ракетні запуски з боку Китаю, які викликали міжнародне занепокоєння. Також вперше в історії китайські авіаносці були виведені у відкрите море, що, за словами аналітиків, може свідчити про підготовку до можливого конфлікту з Тайванем.

Варто зазначити, що Лай Чінте нещодавно запропонував Китаю відібрати у Росії «історичні» землі на Далекому Сході, що також викликало резонанс.

Останні новини