24.3 C
Kyiv

Путін пропонує нову євразійську архітектуру безпеки як альтернативу НАТО

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Володимир Путін активно працює над створенням альтернативної коаліції країн і впровадження “євразійської архітектури безпеки”, яка має на меті стати альтернативою західній системі безпеки і підривати вплив НАТО.

21 червня Путін офіційно оголосив про свій намір забезпечити “рівну і неподільну безпеку в Євразії” і висловив готовність обговорювати цю ініціативу з країнами ШОС, СНД, ЄАЄС та БРІКС, до складу яких входять Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка.

Також російський лідер підтвердив готовність Росії до дискусій з європейськими країнами і країнами НАТО, “коли вони будуть готові”.

Сергій Лавров, міністр закордонних справ РФ, під час зустрічі міністрів закордонних справ ОДКБ 21 червня в Алмати (Казахстан), підкреслив активні зусилля Росії щодо формування євразійської архітектури безпеки, яка має замінити євроатлантичну систему безпеки. Ініціатива передбачає необхідність спільних зусиль для створення нових безпечних структур на євразійському континенті.

За аналізом ISW, Лавров можливо мав на увазі також розширення співпраці з Асоціацією держав Південно-Східної Азії (АСЕАН). Путін активно демонструє інтерес до розвитку відносин з цією організацією, що було підкреслено під час його візиту до В’єтнаму 20 червня.

“Путін включив до своєї пропозиції В’єтнам і Північну Корею, які не часто згадуються у політичних концепціях Євразії. Це свідчить про його намір включити Південно-Східну Азію у нову євразійську структуру безпеки, використовуючи історично дружні зв’язки окремих країн регіону з колишнім Радянським Союзом”, – йдеться у звіті.

Інститут вивчення війни також нагадав, що Путін почав будувати інформаційну основу для цієї євразійської структури безпеки під час свого травневого візиту до Китаю у 2024 році і пропонував її у своїй промові 14 червня, де він висловив критику “євроатлантичної системи безпеки” і заявив про її руйнування, а також невдачу західних схем забезпечення безпеки і процвітання в Європі.

“Інформаційні операції Кремля, спрямовані на неправдиве позиціонування західних країн як єдиних прихильників України, імовірно, будуть підтримуватися Путіним та іншими високопоставленими російськими чиновниками”, – додається у звіті ISW.

Останні новини