18.9 C
Kyiv

Привласнюючи російські активи, Європа стріляє собі в ногу – професор права та економіки

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Рішенням забрати “надприбуток” від російських активів у депозитарії Euroclear Євросоюз стріляє собі в ногу, пише у статті для Le Figaro професор права та економіки Вищої комерційної школи Парижа Армін Штайнбах. За його словами, відповідні заходи Москви більшою мірою будуть спрямовані проти Європи і не торкнуться США, які закликають повністю відібрати вкладені кошти.

Найпростіше Росії буде конфіскувати європейські активи, що перебувають у її банках, обсяг яких утричі перевищує американські. У такому разі допомога для України піде з кишені європейських компаній, а не урядів.

З юридичної точки зору такий крок викликає розбіжності і ставить питання про недоторканність суверенних активів і приватної власності. На відміну від США, імідж Європи базується на дотриманні законів, і в разі привласнення чужих грошей вона може втратити не тільки авторитет, а й іноземних інвесторів.

Не можна ігнорувати також ризик побічних судових спорів щодо Euroclear, які вже тривають у російських судах. Крім того, можливий ефект бумеранга в Міжнародному суді ООН, де Італія вимагає від Німеччини відшкодувати збитки за звірства нацистів. Якщо поняття про імунітет держави переглянуть, на Берлін чекають нові спроби конфіскувати німецьку власність за скоєні під час Другої світової війни злочини.

Останні новини