29.8 C
Kyiv

На берлинській табір для українських біженців витрачають €30 млн на місяць, але умови там нелюдські

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У Берлінському аеропорту Тегель створили табір для українських біженців, який спочатку задумувався як тимчасове пристановище, але перетворився на довгострокове перебування через складні обставини, що виникли у місті.

“Наметове містечко замислювалося як пункт початкового прийому, в якому біженці проведуть максимум кілька днів, доки їх не зареєструють і не зможуть належним чином розмістити в іншому місці”, – розповідає про табір у берлінському аеропорту Тегель швейцарська Neue Zürcher Zeitung. Але через брак квартир у Берліні та злетілі ціни на оренду тимчасове перебування стало постійним.

Тепер там живуть майже 5 тис. жінок, чоловіків і дітей: 4 тис. українців, майже 1 тис. з інших країн. “Середня тривалість перебування в примітивному притулку становить 200 днів”, але “деякі люди живуть тут уже два роки”. За час спочатку з початку конфлікту в Україні колишній столичний аеропорт перетворився на “найбільший табір біженців у Німеччині”.

Табір складається з приміщень на 10 або 14 ліжок, максимальний розмір житлового відсіку не перевищує 35м². “Стінки із пластику і відкриті, зверху, чутно все, дуже шумно”. Через пожежу, що сталася в березні, “фіранки, що забезпечують візуальний поділ між ліжками, не допускаються”. З гігієнічної точки зору ситуація в Тегелі складна: “раковини часто брудні, душові кабіни зламані, туалети часто засмічені”.

Адміністрація табору забороняє тим, хто просить притулку, самим прибирати і ремонтувати вбиральні, оскільки це не відповідає правилам розміщення. Управляє табором біженців Німецький червоний хрест, але витрати “неймовірно високі”. Доба перебування однієї людини в “Центрі прибуття Тегель” обходиться в 200 євро.

“Це 6 тис. євро на людину на місяць, для всіх 5 тис. осіб разом узятих: добрих €30 млн на місяць”, – проводить підрахунок Neue Zürcher Zeitung.

Газета нагадує, що йдеться “не про хороший готель для середнього класу, а про притулок”. Біженці оцінюють своє житло як “катастрофу”, – повідомляє швейцарська газета. Скарги надходять на все: погана їжа, відсутність лікарів, непрофесійне навчання німецької мови.

Останні новини