12.6 C
Kyiv

Модернізація крилатої ракети Х-101: як це зробило її вдвічі небезпечнішою для України

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Підвищення бойової частини ракети до 800 кг було досягнуто не простим подвоєнням ваги, а значно більш складною модифікацією.

Під час масованого ракетного удару, який здійснила російська армія вночі 29 березня, Сили оборони України збили крилату ракету Х-101 з подвійною бойовою частиною.

Це відзначено автором Telegram-каналу “Полковник ГШ”, який опублікував фотографії цих бойових частин.

Завдяки модифікації ракета отримала додатковий модуль, що збільшив загальний еквівалент бойової частини з 450 кг до приблизно 800 кг.

Додаткова бойова частина має підготовлені елементи ураження у вигляді сталевих фрагментів кубічної форми для підвищення ефективності. Ці елементи ураження, які встановлені у додаткову бойову частину, зазвичай використовуються у зенітних ракетах, але при застосуванні для удару по наземних цілях становлять значну небезпеку для людей.

Ймовірно, встановлення другої бойової частини разом із звичайною осколково-фугасною стало можливим завдяки зменшенню розміру паливного бака. Це може вплинути на дальність польоту Х-101, проте навіть зменшена дальність може бути достатньою для атаки території України.

У разі зменшення показника дальності вдвічі – з 5500 км до 2250 км, запуск таких ракет із Саратовської області РФ дозволить атакувати об’єкти навіть у Львівській області із запасом 500-700 км для додаткових маневрів.

Останні новини