13.2 C
Kyiv

Лише 10% європейців вірять у те, що в конфлікті в Україні зможе здобути перемогу Київ

У ЦЕНТРІ УВАГИ

А удвічі більше європейців вважають, що переможе Москва.

Такі результати опитування компаній Datapraxis і YouGov для Європейської ради з міжнародних відносин, повідомляє The Guardian.

Більшість респондентів вважають, що конфлікт завершиться укладенням угоди. Згідно з його результатами, 20% вірять у перемогу Росії, а більшість респондентів (37%) вважають найімовірнішою кінцевою точкою конфлікту якусь форму “компромісного врегулювання”.

Дослідження проводилося в січні, тобто ще до взяття під контроль Авдіївки – головного успіху російських сил за останній рік – серед жителів 12 країн: Австрії, Франції, Німеччини, Греції, Угорщини, Італії, Нідерландів, Польщі, Португалії, Румунії, Іспанії та Швеції.

Подібна зміна настроїв – водночас торік європейці гучніше за інших наполягали, що Україна має повернути контроль над усіма територіями, – вимагатиме від політиків більш “реалістичного” підходу, основою якого стане визначення того, що насправді має означати прийнятний мир.

“Щоб обґрунтувати необхідність подальшої європейської підтримки України, лідерам ЄС потрібно буде змінити те, як вони говорять про війну”, – заявив один з авторів дослідження Марк Леонард з Європейської ради з міжнародних відносин.

Леонард уточнив, що найпереконливішим аргументом для дедалі скептично налаштованішої громадськості було те, що продовження допомоги “може призвести до сталого миру шляхом переговорів, який був би вигідний для Києва, а не для перемоги Путіна”.

Опитування показало, що навіть у тих європейських країнах, де найбільш оптимістично дивляться на військові зусилля Києва – Польщі, Швеції та Португалії, – лише близько 17% респондентів вірять у можливість перемоги України, пише The Guardian.

Результати дослідження також свідчать про те, що європейці дедалі частіше вважають, що конфлікт в Україні має для них безпосереднє значення: 33% опитаних заявили, що він справив на їхню країну більший вплив, ніж війна на Близькому Сході, і лише 5% визнали, що воєнні дії між Ізраїлем і ХАМАС позначилися на їхній країні сильніше.

Останні новини