15.4 C
Kyiv

Лукашенко дав зелене світло для збивання російських дронів над Білоруссю

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко ухвалив рішення збивати російські дрони типу “Шахед”, які заходять на територію його країни. Про це повідомив засновник білоруського “Білого легіону” Сергій Бульба в ефірі “Київ24”.

Бульба пояснив, що Лукашенко тепер оцінює небезпеку дронів, які загрожують цивільним особам чи інфраструктурі Білорусі, і наказав збивати такі безпілотники, незалежно від їх походження. “Було прийнято рішення, в такому випадку збивати, чий би то не був дрон,” — зазначив він.

Згідно з інформацією Бульби, Лукашенко раніше організував “спектакль”, повідомивши про збиття 13 “Шахедів”, які нібито летіли з України. Це було зроблено з метою продемонструвати Росії, що Білорусь активна у боротьбі з потенційними загрозами.

Інцидент 5 вересня, коли білоруські військові піднімали винищувачі для перехоплення російських дронів, також прокоментував Бульба. За його словами, російські блогери та місцеві ЗМІ спочатку звинуватили Україну в атаці, але пізніше ця інформація була спростована.

Моніторинговий проєкт “Беларускі Гаюн” зафіксував перший випадок, коли білоруські військові застосували авіацію для знищення дронів-камікадзе. У ніч на 29 серпня один з “Шахедів” зайшов на територію Білорусі, де винищувач ВПС Білорусі близько 20 хвилин ганявся за ним, і в Єльському районі Гомельської області були чутні вибухи і спалахи.

Згідно з повідомленнями, у ніч на 5 вересня в Білорусі також було шумно, оскільки її військові знову збивали російські дрони, які потрапили на територію з України. Аналітики зазначають, що ці інциденти свідчать про новий рівень взаємодії між білоруськими та російськими військами в контексті військових дій і загроз.

Останні новини