26.5 C
Kyiv

Кремль посилює боротьбу з ісламістським екстремізмом на Північному Кавказі після терактів у Дагестані

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Кремль посилює зусилля з протидії ісламістським екстремістським загрозам на Північному Кавказі, намагаючись зберегти видимість стабільності й нормального життя на території Російської Федерації.

Після терактів у Махачкалі та Дербенті 23 червня, глава Республіки Дагестан Сергій Меліков у зверненні до Народних зборів наказав провести перевірку особистих справ усіх, хто займає керівні посади в Дагестані, зокрема депутатів Народних зборів.

24 червня Меліков звільнив голову Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омарова. Це сталося після того, як у Махачкалі правоохоронці під час нападу вбили двох його синів, яких ідентифікували як нападників.

25 червня російські спецслужби повідомили про затримання Омарова, а правоохоронці не виключають, що йому можуть висунути звинувачення у пособництві терористам.

Згідно зі звітом ISW, Кремль переглядає свій підхід до запобігання екстремізму на Північному Кавказі та ставить більше запитань щодо Мелікова, який досі не приборкав зростаючі радикальні настрої серед молоді Дагестану після терористичних атак 23 червня.

Аналітики ISW вважають, що Кремль намагається зберегти видимість стабільності та нормальності у відповідь на теракт у Дагестані та продемонструвати багатоетнічну і багаторелігійну єдність Росії.

Російські військові блогери жорстко критикують місцевих чиновників, які, на їхню думку, знають про зростання екстремізму. Вони також критикують молодіжну політику Дагестану за підтримку молодіжних бійцівських клубів зі змішаних єдиноборств, що, на їхню думку, породжує екстремістську ідеологію.

Обурення військових блогерів на адресу дагестанської влади є мовчазним визнанням того, що вони не зацікавлені у посиленні зусиль Кремля, спрямованих на те, щоб пов’язати теракти 23 червня в Дагестані з зовнішніми акторами, такими як Україна або Захід, зазначають у звіті ISW.

Останні новини