13.2 C
Kyiv

“Корейський сценарій”: Україна і Росія можуть піти на мирні переговори – The New York Times

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Стаття в The New York Times проливає світло на можливий сценарій вирішення конфлікту між Україною і Росією, який порівнюють зі ситуацією, що виникла у Кореї в 1953 році.

Згідно з джерелами в адміністрації Байдена, існує відчуття, що наступні кілька місяців можуть бути вирішальними для врегулювання конфлікту, оскільки обидві сторони можуть нарешті піти на мирні переговори та укладення перемир’я.

На думку чиновників Білого дому, новий наступ РФ у Харківській області “змінює траєкторію війни в Україні”.

З одного боку, американські чиновники вважають, що багато поточних територіальних втрат Україна зможе відбити – після того, як почне надходити американська допомога, “найімовірніше, десь у липні”, а Україна відправить на фронт більше молодих солдатів.

З іншого – “вони не наважуються робити прогнози щодо того, де лінія фронту може перебувати навіть за кілька місяців, або чи зможе Зеленський почати свій контрнаступ, який давно відкладається, наступного року”.

Найбільше занепокоєння Вашингтона викликає те, що Росія замінює зброю, знищену за перші 27 місяців війни, і відновлює позиції: “Росія часто погано починає свої війни і добре закінчує їх”.

Крім цього, за даними видання, низка помічників Байдена занепокоєні тим, що Росія зробила висновки з конфлікту щодо того, які технології показали себе добре, а які – погано, а також досягла технологічних успіхів у протидії американській зброї.

Водночас Байден, як і раніше, виступає проти ідеї Макрона з відправленням військ.

“Цей рік являє собою вікно можливостей для Росії. Але якщо російські військові не зможуть перетворити ці переваги на бойові досягнення і набрати імпульс, існує велика ймовірність, що це вікно почне закриватися, коли ми вступимо у 2025 рік”, – заявив Майкл Кофман, експерт з Росії з Фонду Карнегі за міжнародний мир у Вашингтоні.

Останні новини