17.1 C
Kyiv

Конгрес ухвалив акт, що зобов’язує Байдена надати зброю Ізраїлю

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Палата представників США, де більшість належить республіканцям, в четвер, 16 травня, прийняла законопроект з метою тиску на президента Джо Байдена для надання військової допомоги Ізраїлю.

Закон про підтримку безпеки Ізраїлю отримав підтримку 224 голосами проти 187, головним чином по партійних лініях. Шістнадцять демократів приєдналися до республіканців у голосуванні “за”, тоді як троє республіканців приєдналися до демократів у голосуванні “проти”.

Хоча ймовірність того, що цей закон стане законом, невелика, його прийняття підкреслило глибокі політичні розбіжності в США, особливо у зв’язку з політикою стосовно Ізраїлю у період перед президентськими виборами.

Республіканці вважають, що це їхня спроба помститися демократам за нещодавнє призупинення адміністрацією Байдена постачання Тель-Авіву бомб з міркувань захисту цивільного населення у Секторі Газа.

“Це катастрофічне рішення з глобальними наслідками. Очевидно, що це робиться з політичних міркувань, і ми не можемо цього допустити”, – заявив спікер Палати представників від республіканської партії Майк Джонсон на прес-конференції в середу.

Демократи, натомість, звинуватили опонентів у політичній грі та стверджують, що республіканці спотворюють позицію Байдена щодо Ізраїлю.

“Це не серйозна законодавча ініціатива, тому деякі з найбільш проізраїльськи настроєних членів демократичної фракції у Палаті представників голосуватимуть проти”, – зазначив лідер демократів у Палаті представників Хакім Джефріс на прес-конференції перед голосуванням.

Що стосується військової допомоги США для Ізраїлю, країна отримує значну підтримку вже протягом десятиліть. Конгрес у кінці квітня схвалив пакет військової допомоги на 26 млрд доларів, що стало частиною загального пакету на 95,3 млрд доларів.

Проте адміністрація Байдена почала критикувати Ізраїль за масові жертви серед цивільного населення у Секторі Газа під час воєнної операції. Це призвело до призупинення поставок Тель-Авіву 2000-фунтових (907 кг) і 500-фунтових бомб.

Тим не менше, у вівторок, 14 травня, Держдепартамент США передав на розгляд Конгресу пакет збройної допомоги Ізраїлю на суму 1 млрд доларів.

Останні новини