15.4 C
Kyiv

Конгрес провалив голосування за пакет фіндопомоги Ізраїлю без України

У ЦЕНТРІ УВАГИ

У вівторок, 6 лютого, законопроєкт від спікера Палати представників Майка Джонсона щодо надання військової допомоги виключно Ізраїлю не отримав підтримки в Палаті представників Конгресу США. Більшість конгресменів вважають цей документ “політичним трюком”, який не відображає реальний стан справ та не має відношення до права Ізраїлю на самооборону.

Законопроєкт, представлений Майком Джонсоном, містив видачу фінансової допомоги виключно на підтримку Ізраїлю та американських сил у регіоні Близького Сходу. Джонсон вважав це пріоритетною мірою, яка повинна бути відокремлена від інших аспектів національної безпеки.

Законопроєкт був винесений на голосування представником Республіканської партії Кеном Калвертом. Більшість демократів, навіть ті, хто вважає себе прихильниками Ізраїлю, відхилили його, оцінивши як “політичний трюк”, що не відображає права Ізраїлю на самозахист.

Калверт запевнив, що його пропозиція є “чистим законопроєктом”, який не містить менш популярних положень про національну безпеку.

“Твердження про те, що цей законопроєкт є політичним, є абсолютно неправдивими. Сьогодні ми маємо можливість віддати сильний сигнал: Сполучені Штати стоять на боці Ізраїлю. Єдині, хто робить це політичним, – це ті, хто виступає проти нього”, – заявив він перед голосуванням.

Спікер Джонсон заявив, що після того, як законодавці “відповідатимуть” за Ізраїль, вони будуть “працювати” над іншими питаннями. “Ми повинні розглядати ці заходи незалежно один від одного. Я вважаю, що це вони заслуговують”, – сказав він журналістам.

Проте напередодні голосування десятки законодавців, включаючи лідерів Демократичної партії та членів ультраконсервативної фракції у Палаті представників, заявили про свій намір відхилити законопроєкт.

Недовго до голосування лідер демократичної меншості у Палаті представників Хакім Джеффріс, лідер демократів Кетрін Кларк і голова фракції демократів Піт Агілар у меморандумі “Шановні колеги” заявили про свою готовність підтримати будь-які серйозні двопартійні зусилля через особливі стосунки між Сполученими Штатами та Ізраїлем.

Але вони відзначили, що окремий закон “представлений не з добрими намірами”.

“Ймовірно, це абсолютно очевидна та цинічна спроба екстремістів MAGA (Make America Great Again – “Зробімо Америку великою знову”. – ред.) підірвати можливість укладення всеосяжного двопартійного пакету фінансування, спрямованого на вирішення проблем національної безпеки Америки на Близькому Сході, в Україні, Індо-Тихоокеанському регіоні та у всьому світі”, – йдеться у меморандумі.

Проблеми з фінансовою допомогою США для України

20 жовтня президент США Джо Байден представив до Конгресу законопроєкт на суму 106 мільярдів доларів, в якому передбачалася допомога не лише Ізраїлю, але й Україні, Тайваню та країнам Індо-Тихоокеанського регіону. З цієї суми 61,3 мільярда доларів пропонувалося виділити на Україну, а 14,3 мільярда – на Ізраїль.

Проте, 2 листопада Палата представників затвердила альтернативний законопроєкт новообраного спікера Майка Джонсона, який передбачав виділення військової допомоги на суму 17,6 мільярда доларів виключно Ізраїлю, не враховуючи Україну.

У грудні Сенат заблокував розгляд цього законопроєкту через вимоги республіканців включити до нього жорсткі заходи щодо захисту південного кордону США з Мексикою.

Після цього демократи та республіканці розпочали переговори стосовно нової угоди щодо кордону. Президент Байден заявив про готовність закрити південний кордон у разі кризи з мігрантами і закликав законодавців ухвалити відповідний законопроєкт.

У кінці січня Сенат і Конгрес узгодили текст угоди щодо кордону США з Мексикою. Проте Майк Джонсон назвав цей проєкт угоди “мертвонародженим”, що свідчить про те, що республіканська більшість у нижній палаті Конгресу може не підтримати його під час голосування.

Останні новини