24.8 C
Kyiv

Казахстан відмовляється видавати Україні підозрюваного у замаху на журналіста Айдоса Садикова

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Казахстан не планує видавати Україні підозрюваного у замаху на вбивство казахського журналіста та опозиціонера Айдоса Садикова. Про це повідомив спікер сенату Маулен Ашимбаєв.

«Відповідно до законів нашої країни, наша республіка забезпечує пріоритетно права наших громадян. Тому в таких ситуаціях наша країна, відповідно до законів, не видає казахстанських громадян іншим державам. Це загальний принцип: Казахстан не видає своїх громадян іншим державам», – заявив Ашимбаєв.

22 червня генеральна прокуратура Казахстану повідомила про затримання Алтая Жаканбаєва, одного з двох підозрюваних у замаху на опозиційного журналіста Айдоса Садикова, який проживає в Києві. За інформацією прокуратури, Жаканбаєв «самостійно звернувся в органи внутрішніх справ Республіки Казахстан», де його допитали та затримали.

Нагадаємо, що 18 червня 2024 року у Києві двоє осіб здійснили замах на вбивство громадянина Казахстану, який має статус біженця в Україні. Правоохоронці встановили, що нападниками на журналіста Айдоса Садикова були двоє громадян Казахстану, яких оголосили в міжнародний розшук.

Айдос Садиков відомий своєю критикою казахської влади на своєму YouTube-каналі та підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська Організації договору про колективну безпеку.

У жовтні 2023 року Садикова оголосили в розшук у Казахстані за «розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі». Останнє відео на каналі «Басе», який Садиков вів разом з дружиною, вийшло в день нападу, де президента Токаєва названо «маріонеткою російського впливу».

Офіс генерального прокурора України розпочав процедуру екстрадиції підозрюваних у замаху на вбивство казахського журналіста та опозиціонера Айдоса Садикова: Алтая Жаканбаєва та Мейрама Каратаєва.

Останні новини