18.9 C
Kyiv

Ініціатива Німеччини щодо протиповітряної оборони України провалилася

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Ініціатива Німеччини з посилення протиповітряної оборони України зазнала невдачі, повідомляє видання Politico. Незважаючи на обіцянку Берліна передати три установки Patriot та місячні зусилля умовити союзників приєднатися до цієї ініціативи, відгукнулися лише поодинокі країни.

Іспанія, Греція і Польща відмовилися. Румунія пообіцяла подумати. Швейцарія замовила п’ять нових установок, але про плани передати щось Україні не говорила.

«Немає європейського лідерства і єдності між головними дійовими особами. Почуття терміновості не зросло, скоріше, з’явилося відчуття полегшення від того, що американці знову виконують свої зобов’язання”, – заявив Ніко Ланге, колишній начальник штабу Міноборони Німеччини, а нині науковий співробітник аналітичного центру CEPA.

Однією з причин небажання західних країн відправляти Україні Patriot експерти називають їхню дорожнечу – близько мільярда доларів за установку і мільйони за кожну ракету. Також країни не хочуть послаблювати власну ППО, оскільки виробництво нових «Петріотів» займає багато часу.

Останні новини