17.1 C
Kyiv

“Хороший русский” Олександр Киселевский донатить на ЗСУ, щоб не втратити бізнес в Європі

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Понад 90% російських аукціонів з продажу предметів мистецтва та антикваріату проходять на міжнародній онлайн-платформі Bidspirit, яка належить росіянину Олександру Киселевському. Після початку так званого “СВО”, у Киселевського розпочалися проблеми з бізнесом в Європі, які він вирішує через донати на ЗСУ.

Не секрет, що після початку повномасштабного вторгнення на територію України, багато відомих росіян публічно осудили збройну агресію, покинули територію та відмовились від громадянства РФ. Більшість з цих, уже колишніх громадян Росії, донатять на українську армію та медійно підтримують українську владу.

Але є також категорія “хороших русских”, які лишаючись в Росії непублічно донатять на ЗСУ, купуючи собі “індульгенцію” від Західних санкцій та можливість вільного пересування в Європі. Один з таких “хороших русских” власник агрегатора онлайн аукціонів Bidspirit Олександр Киселевський, який донатить на ЗСУ десятки тисяч доларів, щоб мати можливість заробляти мільйони.

Ще на початку так званого “СВО”, Олександр Киселевський у великому інтервю для видання Москвич Mag «Европейцы блокируют покупателей с локацией «Россия», датованого 21 квітня 2022, пожалівся модному московському глянцю на проблеми, з якими зіштовхнулась його аукціонна площадка Bidspirit. Зокрема, Киселевський розказав Москвич Mag про “тиск, насамперед з боку хакерів, які неодноразово намагалися зірвати аукціони”. Як бачимо онлайн-платформа Bidspirit працює без технічних збоїв, тож можемо зробити висновки, що Киселевський знайшов вирішення проблеми через донати українській армії.

Звісно, ми не виключаємо, що Олександр Киселевський, не тільки донатить на ЗСУ, але й допомагає, до прикладу, українському ГУР. Але, чого варта допомога “хорошого русского” Олександра Киселевського і чи можна повною мірою довіряти наданій ним інформації.

Разом з тим, для Олександра Киселевського донати на українську армію – це не тільки можливість вести бізнес та вільне пересування цивілізованим світом, але й можливість заробляти мільйони доларів на допомозі багатим росіянам обходити санкції та легалізувати кошти через торгівлю предметами мистецтва.

Можемо припустити, що Олександра Киселевського на це заняття надихнув досвід іншого відомого московського арт-дилера – Григорія Бальцера, який попався на тому, що скуповував антикваріант для російських мільярдерів братів Аркадія і Бориса Ротенбергів.

Як пише The Wall Street Journal, братам Ротенбергам вдалось заробити та відмити мільйони, через мистецтво. Дійсно, заради мільйонів російських олігархів, на кшталт друзів Путіна братів Ротенбергів, можна донатити копійки на ЗСУ та з барського плеча дозволяти українським антикварам торгувати через Bidspirit національною символікою та символікою УПА.

Скріншоти лотів з українською символікою та символікою УПА на Bidspirit
Скріншоти лотів з українською символікою та символікою УПА на Bidspirit

За інформацією наших джерел, налагодити стосунки з українськими спецпідрозділами Олександру Киселевському допомогли його клієнти з числа харківських антикварів. Тільки одному з підрозділів Киселевський щомісячно донатить біля 20 000 USDT на закупівлю стрілецької зброї, дронів та приладів нічного бачення.

Разом з тим, українці починають розуміти, що допомога “хороших русских” на кшталт Олександра Киселевського, це більше про втрату репутації, чим про допомогу. Зокрема, благодійний фонд “Любов До України” прибрав онлайн аукціон Bidspirit Олександра Киселевського з числа своїх партнерів. Можливо, засновники фонду зрозуміли, що подачка в 50 000 гривень за розміщення в розділі “Наші партнери” не вартує того, щоб виступати рекламною площадкою аукціону Bidspirit та “великого руського мистецтва”.

Скріншоти з переліком партнерів БФ “Любов до України”
Скріншоти з переліком партнерів БФ “Любов до України”
Скріншоти з переліком партнерів БФ “Любов до України”
Скріншоти з переліком партнерів БФ “Любов до України”

Віра українців в казку про “хороших русских” дозволяє Олександру Киселевському і надалі вести бізнес в Європі та відмивати мільярди для російських олігархів через торгівлю предметами мистецтва та антикваріату.

Останні новини