20.9 C
Kyiv

Глобальні кліматичні зміни призводять до продуктової кризи по всьому світу

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Нещодавні погодні зміни, включаючи тривалі посухи та повені в різних регіонах світу, створюють загрози для сільського господарства, що може призвести до подальшого зростання світових цін на продукти харчування. Як пише Bloomberg, погодні катаклізми вже вплинули на фермерів у країнах, таких як Бразилія, В’єтнам та Австралія, що серйозно ускладнює виробництво таких важливих сільськогосподарських продуктів, як цукор, зернові та кава.

Найбільший приріст цін з часів вторгнення Росії

Індекс Bloomberg Agriculture Spot, що відстежує ціни на дев’ять основних продуктів харчування, показав щомісячне зростання на понад 7%. Це найбільший приріст із моменту російського вторгнення в Україну, яке спричинило потрясіння на аграрних ринках на початку 2022 року. Погодні катаклізми, на додачу до геополітичних ризиків, створюють ситуацію, коли покупці змушені платити більше через невизначеність із пропозицією.

Кліматичні ризики та неврожаї

Погодні умови завдають збитків урожаям по всьому світу. В Австралії фермери страждають від посухи та заморозків, що негативно впливає на майбутній врожай зернових. У Причорноморському регіоні, де традиційно вирощується значна кількість пшениці, також спостерігається нестача дощів, що стримує посіви. У результаті, світові запаси пшениці можуть знизитися до 9-річного мінімуму, через що вартість цього продукту продовжує зростати на ринках, таких як Чикаго.

Погіршення продовольчої безпеки

Експерти відзначають, що погіршення кліматичних умов призведе до зростання напруженості на глобальних ринках продовольства, збільшуючи ризики продовольчої кризи в багатьох регіонах. Як зауважив Майкл Вайтхед, керівник відділу аналізу агробізнесу в ANZ Group Holdings Ltd., невизначеність із постачаннями викликає паніку серед покупців, що штовхає ціни на продукти харчування ще вище.

Європа та ризики продовольчої кризи

У Європі ситуація також ускладнюється через природні катаклізми, що почастішали, а також через погіршення політичних відносин з рядом країн-постачальників. Експерти попереджають, що питання лише в тому, коли регіон почне відчувати брак продуктів, оскільки ризики продовольчої кризи стають все більш очевидними.

Останні новини