19.8 C
Kyiv

Ескалація проти США: навіщо Кремль нав’язує свою версію теракту в “Крокусі”

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Після теракту в “Крокус Сіті Холі” Росія могла вибрати варіант участі в міжнародній боротьбі з міжнародним тероризмом, пише аналітик Олексій Копитько. Але вона обрала звичний шлях, використавши трагедію як ескалацію протистояння зі США.

Розбирати нестиковки і ляпи в російському поясненні теракту (чого тільки варте звинувачення таджиків, які з осені перебувають у Таджикистані) сенсу немає. Раз вони почали фантазувати, не має значення, що вони вигадують.

Важлива суть, до якої вони ведуть. Суть така.

На столі у Кремля було дві основні опції.

Перша: звинуватити в теракті ІДІЛ і почати спільну боротьбу з міжнародним тероризмом.

Це — подарунок для Путіна з витісненням війни в Україні на другий план і виходом на підморозку. США і західні медіа підготували цей сюжет повністю і досі утримують його у фокусі.

Друга опція: звинуватити Україну в організації міжнародного теракту. Це — ескалація, причому не тільки і не стільки в Україні, скільки проти США.

Путін півдня думав і вирішив звинуватити в теракті Україну. З усіма наслідками, що випливають.

Доказів — нуль. “Вікно на кордоні” — це цілковита нісенітниця. Без змови з ФСБ це реалізувати неможливо. Плюс усю легенду спалив КДБ Білорусі. Так само, як і “українські номери” на мікроавтобусі в підсумку виявилися білоруськими.

Тепер для всіх неупереджених спостерігачів виглядає так, що росіяни направляли “підозрюваних” до українського кордону, причому на тій самій машині, що засвітилася біля “Крокуса” (хто ці люди і в чому вони готові зізнатися в руках ФСБшників, що відрізають вуха, — не має значення).

Після того, як канал ІДІЛ опублікував групове фото терористів, натягувати цю каламуть на Україну стало абсурдно, плюс виникли нові запитання про зв’язки російських структур з ІДІЛ. Бо якщо вірити в легенду російської сторони, то все вказує на координацію “підозрюваних” саме росіянами. Захід російські вигадки не прийме, але російській аудиторії їх будуть згодовувати з усіх прасок.

Путін сказав у зверненні ритуальну фразу про “спільну боротьбу” з терористами, але основний посил — згуртуватися проти ворога, щоб його покарати, всі в єдиному строю.

А на роль головного ворога тільки один кандидат — США. Тому що США попередили про теракт, США говорили про ІДІЛ, США заперечували участь України. А раз “закликати до відповіді” будуть нібито США, від росіян будуть потрібні надзусилля.

Для росіян це означає:

  • повернення смертної кари “на прохання трудящих” (про це вже прямо говорять);
  • нову хвилю масової мобілізації;
  • полювання на “потенційних терористів” із числа мігрантів і всіх неугодних;
  • чистки силовиків і чиновників, які “не справляються”.

У світі активізується антиамериканська пропаганда, яка лягає бальзамом на душу багатьом постколоніальним країнам і умовному “глобальному Півдню”. Тобто, основна ескалація буде в третіх країнах.

Практична мета звинувачень України — заблокувати іноземну допомогу, у т.ч. європейську, на період, поки РФ накопичить сили. Щоб за кілька місяців наші ресурси виснажилися, а росіяни якраз підготуються. Плюс обґрунтувати жорстокість і вбивства мирних українців.

У принципі, всю логіку дій росіян описав пан Марков. Алкоголь може приносити не тільки шкоду, а й користь.

Американські діячі, які з осені блокують новий пакет і відмовляються задіяти доступні ВЖЕ ЗАРАЗ інструменти підтримки, переграли самі себе. Тепер їм доведеться гасити не тільки в Україні, а по всьому світу. Або вони нарешті зважаться прикінчити людожера, який звихнувся.

Для нас нічого принципово нового. Потрібно максимально роз’яснювати суть російського плану всім, хто важливий для нашого опору.

Останні новини