13.2 C
Kyiv

Чи дійсно “Укрнафта” модернізує енергосистему чи просто знаходить нові шляхи для освоєння бюджету

У ЦЕНТРІ УВАГИ

ПАТ “Укрнафта” оголосила про плани щодо закупівлі трьох газопоршневих когенераційних установок загальною потужністю понад 72 МВт. Ці установки також будуть оснащені послугами з монтажу та введення в експлуатацію. Тендери на ці закупівлі вже опубліковані в системі Prozorro.

Згідно з тендерною документацією, перша установка матиме потужність 27-30 МВт і повинна включати три газопоршневі двигуни з електричним коефіцієнтом корисної дії (ККД) не менше 46%. Друга установка також матиме потужність 27-30 МВт і три газопоршневі двигуни з аналогічним ККД. Третя установка буде меншою – з потужністю 18-20 МВт та двома газопоршневими двигунами з ККД не менше 46%.

Усі три установки повинні бути новими та обладнані системами віддаленого контролю та безпеки. Переможець тендеру буде відповідати не лише за постачання установок, але і за монтаж, шеф-нагляд за монтажем, пусконалагоджувальні роботи, випробування та введення в експлуатацію. Постачальник також забезпечить навчання для персоналу. Гарантійний строк на кожну установку складе не менше ніж 24 місяці з моменту поставки.

Згідно з офіційною інформацією від ПАТ “Укрнафта”, впровадження цих сучасних електростанцій має на меті підтримку технологічних потреб компанії та посилення енергосистеми України.

Нагадаємо, що “Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією в Україні та оператором національної мережі АЗС. У березні 2024 року компанія передала управління активами Glusco та управляє 545 автозаправними комплексами, з яких 460 є власними, а 85 – в управлінні. З лютого 2023 року “Укрнафта” також випускає власні паливні талони та картки “NAFTAКарта”, які доступні юридичним і фізичним особам через ТОВ “Укрнафта-Пост”.

Найбільшим акціонером “Укрнафти” є НАК “Нафтогаз України”, що володіє 50%+1 акцією компанії. У листопаді 2022 року Верховний головнокомандувач ЗСУ ухвалив рішення про передачу частки корпоративних прав компанії, що раніше належала приватним власникам, до управління Міноборони.

Останні новини