19.8 C
Kyiv

Чорний пісок і смертельні хвилі – небезпечна краса пляжу в Ісландії

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Ісландія славиться своїми неймовірними природними пейзажами: величні льодовики, активні вулкани і безкрайні рівнини. Серед цих красот ховається і смертельна небезпека. Однією з таких “пасток” для туристів є пляж Рейнісф’яра, що приваблює людей своїм чорним піском та підступними хвилями. Як зазначає IFLScience, цей пляж на південному узбережжі Ісландії вже став місцем багатьох трагедій.

Рейнісф’яра відомий завдяки своєму чорному піску, що утворився внаслідок вулканічних вивержень. Це дрібні фрагменти базальту, які покривають узбережжя, створюючи унікальний ландшафт. Мальовничість цього місця привертає туристів з усього світу, особливо після того, як пляж з’явився в культовому серіалі «Гра престолів».

Однак за цією красою ховається небезпека, яку часто недооцінюють. Найбільшою загрозою пляжу є так звані хвилі-кросери, або “сплячі хвилі”. Вони виникають раптово, заховані серед звичайних хвиль, і несподівано налітають на берег, затягуючи туристів у відкрите море. Ці хвилі настільки сильні, що легко збивають людину з ніг і відносять її у небезпечну зону, де течії стають ще більш потужними.

За офіційними даними, з 2014 по 2022 рік на пляжі Рейнісф’яра сталося 12 серйозних інцидентів, п’ять з яких завершились смертю. Попри встановлені попереджувальні знаки і систему світлофорів, що сигналізують про рівень небезпеки, туристи часто ігнорують застереження. Багато хто з них намагається зробити вражаючі фотографії, підходячи занадто близько до води, що в результаті стає фатальною помилкою.

Місцева влада постійно працює над підвищенням безпеки на пляжі, проте заклики до обережності не завжди досягають туристів. Рейнісф’яра є яскравим прикладом того, як природна краса може бути не лише захопливою, але й смертельно небезпечною.

Тому, відвідуючи цей унікальний пляж, варто пам’ятати про небезпеку і триматися подалі від хвиль, адже жодна фотографія не варта ризику для життя.

Останні новини