20.9 C
Kyiv

Боротьба вчених за збереження унікальної мови, якою володіє лише один чоловік на Землі

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Незважаючи на заходи уряду Непалу з метою збереження мови народу кусунда, існує лише один її носій на планеті.

За даними непальського перепису населення 2011 року, у світі залишилося лише 273 представники народу кусунда, більшість з яких проживає у районі Данг на заході Непалу. Ці люди стикаються з бідністю, позбавлені прав на землю та примушені займатися низькокваліфікованою роботою.

Для збереження цієї етнічної групи та її культури, дослідники пропонують виділити народові ділянку землі для формування об’єднаного поселення, але наразі відсутнє необхідне фінансування. Уряд Непалу сплачує за навчання дітей кусунда, залучивши останню носійку мови, 48-річну Камалу Хатрі, для проведення освітнього процесу. Її співпраця з мовною комісією та навчання 10 осіб є кроком до збереження унікальної мови кусунда.

Кусунда, колись напівкочовий народ, зазнав змін у 1950-х роках, коли уряд націоналізував ліси, змушуючи їх осісти та займатися ремісництвом. Це призвело до втрати мови через шлюби з представниками інших етнічних груп. Мова кусунда залишається загадковою для лінгвістів, які не можуть знайти її зв’язку з іншими мовами світу. З непередбачуваними елементами, такими як відсутність заперечних речень та відсутність слова “так” або “ні”, мова кусунда залишається справжнім викликом для дослідників.

Останні новини