11 C
Kyiv

Абу-Дабі планує інвестувати $500 млн у частку турецького порту Ізмір

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Абу-Дабі розглядає можливість придбання частки в ключовому турецькому порту Ізмір. Згідно потенційної угоди, група AD Ports Group, яка є частиною державного контролю, планує вкладати кошти у новостворену компанію, яка буде відповідальна за управління портом Ізмір на березі Егейського моря. Наразі розмір придбаної частки залишається невизначеним, але за даними Reuters, її орієнтовна вартість може складати близько 500 мільйонів доларів. Порт, який перебуває під управлінням суверенного фонду Туреччини, є стратегічним вузлом, що потребує додаткових інвестицій.

Ця угода виникає в контексті пошуку турецьким урядом зовнішніх інвестицій для прискорення виходу зі старої економічної політики, яка призвела до стрімкого зростання інфляції та ослаблення національної валюти.

Порти грають ключову роль у глобальних ланках виробництва, і пандемія COVID-19, а також збільшення геополітичної напруженості, призвели до турбулентності, оскільки компанії прагнуть наблизити виробництво до точок збуту. Одночасно Туреччина розраховує на те, що цикл підвищення процентних ставок, розпочатий у червні, залучить іноземних інвесторів після тривалого відтоку капіталу, зокрема прямих іноземних інвестицій (ПІІ). Деякі західні інвестори знову виявляють інтерес до ринків. На важливу ноту слід зазначити, що президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів зустріч з президентом Об’єднаних Арабських Еміратів Шейхом Мохаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном під час кліматичного саміту ООН COP28 в Дубаї цього місяця.

Останні новини