15.4 C
Kyiv

Китай будує безліч бойових підводних дронів: це дуже лякає Захід

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Китай розробляє підводні дрони, що викликають стурбованість серед західних експертів з питань оборони. Експерти відзначають, що Китай за останні 15 років досяг значного прогресу у розробці цих систем, що може стати серйозною загрозою для Тихого океану.

Емма Солсбері, фахівець з геостратегії з Великої Британії, зауважила, що Китай продовжує розробляти підводні дрони протягом не менше 15 років і, ймовірно, вже має аналогічну систему до американського Orca, але з торпедами.

За словами аналітика Х. І. Саттона, Китай має в розробці принаймні 6 надвеликих безекіпажних підводних човнів. Ці зусилля Китаю входять у більший тренд: розробка підводних дронів активно ведеться і в інших країнах, таких як Канада, Франція, Індія, Іран, Ізраїль, Північна Корея, Норвегія, Росія, Південна Корея, Україна та Велика Британія.

Для прикладу, американська компанія Boeing розробила дрон Orca для ВМС США. Цей дрон має гібридну дизель-літій-іонну акумуляторну систему, яка дозволяє йому автономно працювати під водою протягом кількох місяців. Навігаційна система дрона включає інерціальний навігаційний блок, датчики глибини і транспондери, а для керування використовуються зашифровані канали зв’язку.

Останні новини