13.2 C
Kyiv

У Іраку розглядають смертну кару за одностатеві стосунки

У ЦЕНТРІ УВАГИ

Представники парламенту Іраку готуються до голосування за законопроєкт, який передбачає надання смертної кари або довічного ув’язнення за одностатеві відносини. Це викликало хвилювання серед правозахисних організацій і західних дипломатів.

Законопроєкт, який розглядає парламент Іраку, стосується внесення змін до закону про боротьбу з проституцією. Згідно з цим документом, застосування смертної кари або довічного ув’язнення планується для осіб, які займаються одностатевими стосунками або використовують свою дружину в обміні на іншу з сексуальною метою.

Крім того, законопроєкт передбачає заборону “пропаганди гомосексуальності”, за що передбачається покарання у вигляді принаймні 7 років ув’язнення. Однак у документі не визначено, що саме розглядається як пропаганда.

Один з іракських законодавців назвав закон важливим “для збереження автентичних традицій іракського суспільства”.

Дипломати з кількох західних країн закликали іракську владу не приймати законопроєкт через порушення прав людини та те, що це може ускладнити політичну співпрацю з Іраком у час, коли країна намагається зменшити свою міжнародну ізоляцію.

На даний момент Ірак не має прямого законодавства щодо криміналізації одностатевих стосунків, але його кримінальний кодекс містить розмите моральне положення, спрямоване проти ЛГБТ+ спільноти.

У минулому році головні політичні сили Іраку посилили риторику проти прав ЛГБТ+. Під час протестів як з боку урядових, так і опозиційних консервативних мусульманських сил часто спалювали  прапори.

За даними Our World in Data, більше 60 країн світу криміналізують одностатевий секс, тоді як у понад 130 країнах він є легальним.

Останні новини